EPILOG NEREDA U RIMU

Tko su uhićeni lideri fašističkog odreda: Siju mržnju i strah, a jedan od njih osuđen je na 18 godina zatvora

Forza nuova je, nakon uhidbe svojih prvaka, objavila da će narodni ustanak potrajati dok se ne ukinu covidske potvrde
 Afp

U rimskim su zatvorima pritvoreni dvanaestero predvodnika fašističkih nasrtaja na institucije Republike u subotu uvečer. Većini će biti suđeno odmah u ponedjeljak, kao što se i inače događa razbijačima ulovljenima ili snimljenima in flagranti reato, dakle u očevidnome prekršaju – ali bi mogli naknadno odgovarati i za kaznena djela.

Još oko 600 manifestanata je identificirano, te bi naknadno neki od njih mogli biti prekršajno ili kazneno prijavljeni.

Policijske provjere su pokazale da su mnogi manifestanti došli izvana, koordinirano. Među njihovim prebivalištima utvrđeni su: Reggio Emilia, Padova, Mantova, Brescia, Verona, Torino, Milano, Bergamo, Pesaro, Ancona, Firenze, Trst, Bozen/Bolzano, Modena, Treviso, Rovereto, te Arezzo.

Pritvorena je Pamela Testa (39), pokretačica prosvjeda. Među pritvorenima su Roberto Fiore (62) i Giuliano Castellino (44), prvaci jurišne neofašističke formacije Forza nuova (Nova snaga). Castellino je nacionalni vođa te jurišne stranke, a Fiore njezin vođa u Rimu. Castellino je snimljen u prvom redu napada koji je rezultirao razaranjem središnjice Opće talijanske konfederacije rada (CGIL), najjače sindikalne organizacije, te u pokušaju prodora u rimsku Palaču Chigi, sjedište i rezidenciju predsjednika Ministarskog vijeća Marija Draghija.

image
Tiziana Fabi/AFP

Castellino uopće nije smio biti ni blizu, jer su mu prije nekoliko tjedana u pretresu kuće policajci našli štapove, dimne bombe, fantomke i inu opremu za nasilne demonstracije, pa mu je na pet godina zabranjen pristup manifestacijama i stadionima. Osuđen je 2019 na 4 godine zatvora jer je sudjelovao u ranjavanju dvojice općinskih redara i jednog policajca, sprječavajući iseljavanje ilegalnog skvotera iz stana legalno dodijeljenoga obitelji iz bivše talijanske kolonije Eritreje. Pri izlasku iz sudnice Castellino je pozdravio fašističkim „rimskim“ pozdravom.

Castellino je tvrdio da za njih zelena potvrda o cijepljenju predstavlja isto „što i crvena knjižica u komunizmu, bez koje se išlo u gulag“. Na podlaktici ima tetoviran kukasti križ.

Forza nuova je, nakon uhidbe svojih prvaka, objavila da će narodni ustanak potrajati dok se ne ukinu covidske potvrde, jer je „narod odlučio podići razinu sukoba“.

Razina je jučer bila očita: 38 što ranjenih, što ozlijeđenih među policajcima, a i jedan novinar. Broj ozlijeđenih manifestanata nije poznat, pa i zato što su izbjegavali javiti se liječnicima, koji su dužni izvijestiti policiju ako je neka ozljeda nanesena nasilnim načinom.

Pritvoren je i Luigi Aronica (65), povijesni vođa fašističkih Oružanih revolucionarnih jezgri (NAR), organizacije koja je osumnjičena (a dijelom i osuđena) za 33 ubojstva sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. On je dosad osuđen na 18 godina zatvora. Aronica je i lani osumnjičen kao organizator ubojstva Laziova navijačkog vođe i švercera „Diabolika“.

image
Tiziana Fabi

Među uhićenima je i rimski ugostitelj Biagio Passaro, vođa pokreta IoApro (Otvaram) koji se suprotstavljao zatvaranju lokala za najvećeg divljanja pandemije covida-19. On je na Facebooku izravno prenosio upad u središnjicu sindikalne konfederacije u kojemu je osobno sudjelovao, naglašavajući da IoApro tu provaljuje i da su na redu i druge institucije.

Noćas se na udaru našla i Hitna pomoć Sveučilišne polikliničke bolnice „Umberto I“. Onamo je odvezen jedan od pritvorenih manifestanata, očevidno pijan. Odbio je biti podvrgnut brisu. Pedesetak njegovih drugova napali su Hitnu pomoć da bi ga izbavili pritvora, razvalili vrata, upali u „crveni sektor“ gdje su najteži slučajevi, onemogućili njegu najtežih pacijenata sve do 4 jutros, kada ih je policija uspjela izbaciti. Bolničari su ih sprječavali prodrijeti dalje, pri čemu su četvorica ozlijeđeni, a ostatak Hitne pomoći nije prekidao rad ni na dva-tri metra od živog zida bolničara.

I u Milanu je pritvorena jedna osoba, 25-godišnjak, a još 48 osoba (od kojih polovica ekstremi desničari) prijavljeno je zbog prekidanja javne službe i nasilja. Među njima šestoro je prijavljeno zbog poticanja na neposluh snagama reda i organiziranje nenajavljene manifestacije, a još troje zbog uvreda javnom službeniku i odbijanja identificiranja. U Milanu su manifestanti, podsjetimo, bezuspješno pokušali zaustaviti promet na Središnjoj željezničkoj stanici.

image
Tiziana Fabi

Rim očekuje nekoliko novih riskantnih manifestacija. Sutra (u ponedjeljak) je štrajk javnog sektora u režiji „temeljnih sindikata“, izvan triju velikih i nekoliko manjih konfederacija. U srijedu je na Trgu svetih apostola manifestacija sindikata zračnog prometa, uzrujanih ukidanjem Alitalije i osnivanjem Ite, koja preuzima samo manji dio letačkog i zemaljskog osoblja propaloga nacionalnog avioprijevoznika. U subotu 30 listopada su na jugu Rima, u „Oblaku“ na EUR-u, državni ili vladini poglavari 20 najrazvijenijih zemalja – G20 – kojima ove godine predsjeda Italija.

Svaka od tih prigoda bit će dobar povod da se ubace grupe ekstremista, i zdesna i slijeva, prispjelih iz raznih dijelova Italije i Evrope, koordiniranih preko društvenih mreža. Subotnji razbijački neredi koordinirani su preko ruske društvene aplikacije Telegram (koju koristi i talijansko Ministarstvo zdravstva za komunikacije o covidu-19 i njegovim žrtvama).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:26