MASAKR U NOĆNOM KLUBU

TKO SU ŽRTVE NOVOGODIŠNJEG NAPADA U ISTANBULU Majka trogodišnje djevojčice, Izraelka na odmoru s prijateljicama, policajac koji je već preživio napad

S lijeva na desno: preminula zaštitarka Hatice Koc'un, scena ispred kluba nakon pucnjave i ubijena Izraelka Leanne Nasser
 Facebook / Murat Ergin/Ihlas News Agency / Reuters

Ulazak u 2017. godinu bio je grozan za Tursku i Istanbul. Nepoznati je počinitelj u noćnom klubu Reina nasumičnom pucnjavom iz vatrenog oružja ubio 39 osoba, ranio njih 88, a potom pobjegao s mjesta masakra.

Napadač je rafalnom paljbom iz automatskog oružja prvo zasuo okupljene pred ulazom u klub i automobile koji su prolazili ulicom u istanbulskoj četvrti Ortaköy, a potom ušao u klub i nastavio pucati na ljude koji su došli proslaviti dolazak Nove godine. U trenutku napada u klubu je bilo između 500 i 600 ljudi, a neki su se spašavali skokom u Bospor.

Među 39 žrtava i 69 ozlijeđenih nema hrvatskih državljana, prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ali je među dosad 21 identificiranom najmanje 16 stranih državljana te pet Turaka.

Turska ministrica za obitelj rekla je da među žrtvama ima Saudijaca, Marokanaca, Libanonaca i Libijaca.

Jordan je potvrdio da su ubijena najmanje tri Jordanca, a Tunis je potvrdio smrt dvoje svojih državljana. Izrael je potvrdio da je u napadu jedna Izraelka ubijena, a druga ranjena. Službeni Pariz je potvrdio da su među ranjenima tri francuska državljana.

Od ubijenih Turaka, jedna je 27-godišnja zaštitarka Hatice Koc'un, inače majka djevojčice od tri godine. Ona je tijekom kobne večeri radila u klubu, budući da turski zakoni zahtijevaju da zbog pregleda žena na ulazu bude prisutna i ženska osoba u svojstvu osiguranja.

Koc'un je identificirala njezina obitelj i odmah preuzela tijelo pokojne. Samo dan prije napada na društvenim je mrežama bezbrižno podijelila svoje slike kako hoda sa sunčanim naočalama i kako ljubi tursku zastavu, piše tabloid Daily Mail.

Facebook
Poginula Hatice Koc'un (27)

Poginula državljanka Izraela identificirana je kao Leanne Nasser koja je bila na odmoru sa svoje tri prijateljice koje su sve iz većinski arapskog sela Tira na sjeveru Izraela. Jedna od prijateljica također je ozlijeđena, dok su druge dvije psihološki istraumatizirane, iako bez fizičkih ozljeda, rekli su izraelski službenici za Daily Mail. S tijelom svoje poginule prijateljice, još večeras bi se trebale vratiti u Izrael.

Osim njih na tulumu su bile još četiri izraelske državljanke, sve arapskog porijekla. U Tursku su stigle usprkos sigurnosnim upozorenjima:

- Njihovi prijatelji su im rekli da ne odlaze jer je preopasno. Bile su šokirane i samo su htjele otići nazad kući čim prije - rekao je zamjenik izraelskog konzula u Istanbulu Shira Ben Zion.

Facebook
Preminula Leanne Nasser (19)

Među poginulima je bio i turski policajac Burak Yildiz koji je osiguravao glavni ulaz u klub. Kao policajac je radio nepunih 12 mjeseci, a ubijen je nakon što je napadač ustrijelio ljude u klubu. Ubijen je još jedan policajac, Fatih Çakmak, koji je također bio na dužnosti tijekom kobnog napada. Njegov je slučaj posebno potresan, budući da je prije nekoliko tjedana izbjegao veliki bombaški napad pokraj stadiona Bešiktaša.

Među mrtvima je identificiran i jedan djelatnik kluba, Kenan Kutluk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:47