BROJ ŽRTAVA RASTE

TKO SU ŽRTVE TERORISTIČKOG KRVOPROLIĆA U BARCELONI Najmlađa je trogodišnja curica, dječak (7) se smatra nestalim, a majka mu je teško ozlijeđena

 REUTERS

U dvama terorističkim napadima u Španjolskoj, u Barceloni i Cambrilsu, ozlijeđeni su ili poginuli državljani najmanje 24 zemlje, javljaju lokalne vlasti. Do petka ujutro službeno je potvrđeno 13 smrtnih slučajeva i više od 100 ozlijeđenih, piše Guardian.

Smatra se da je dosad najmlađa žrtva napada bila trogodišnja djevojčica, pišu španjolski mediji. Ona je preminula vrlo brzo nakon što je prebačena u bolnicu. U bolnicu je prevezena i šestogodišnjakinja nepoznate nacionalnosti s moždanim krvarenjem, potvrdili su iz bolnice Vall d’Hebron za New York Times.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se priopćenjem u kojem stoji: Veleposlanstvo RH u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni te prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u jučerašnjem napadu u Barceloni, kao i u sinoćnjem napadu u gradu Cambrilsu.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova zasad nema informacija o ozlijeđenim ili ubijenim britanskim državljanima, no na mjestu događaja sasvim se slučajno našao Chris Pawley (30), preživjeli iz bombaškog napada u Manchesteru. On je u Barceloni na odmoru s partnerom i našao se baš u tom području u vrijeme napada. Za Manchester Evening News rekao je kako ne moževjerovati da se opet našao usred terorističkog napada.

Francuska je potvrdila da je 26 njihovih državljana ozlijeđeno, od toga se 11 osoba nalazi u teškom stanju. Španjolski list La Vanguardia navodi informacije iz policije da se među smrtno stradalim žrtvama nalaze tri osobe njemačkog državljanstva.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders potvrdio je na Twitteru da je u napadu ubijena jedna osoba belgijske nacionalnosti i dodao da je belgijska ambasada u stalnom kontaktu s bolnicama. Ozlijeđena su tri Nizozemca, a grčki je diplomat izvijestio da su tri osobe grčke nacionalnosti ozlijeđene, žena i njezino dvoje djece. I kineska je vlada potvrdila da je građanin Hong Konga hospitaliziran s lakšim ozljedama dok je State Department objavio da znaju za jednog ozlijeđenog Amerikanca.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop izvijestila je o četvero ozlijeđenih; dvije su žene teško stradale, no stanje im je stabilizirano, a dva su se muškarca našla na direktnom udaru i sami su potražili medicinsku pomoć. Intenzivno se traga i za australskim dječakom (7) čija se mama nalazi u bolnici.

Irsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da pomaže irskim obiteljima i turistima u Barceloni od čega ih se četvero našlo u području napada.

Španjolska vlada upozorava da mnogi turisti vjerojatno nisu registrirani niti su se prijavili u turističkim zajednicama.

Mnoge su zemlje preko noći organizirale posebne telefonske linije za hitnu pomoć, a građani se uglavnom upozoravaju da ostanu u zatvorenim prostorima. Veći dio javnog prijevoza u Barceloni je zatvoren. Vlasti mole ljude da se obiteljima javljaju preko interneta jer su telefonske mreže zagušene. Facebook je još u četvrtak navečer aktivirao popularni alat za provjeru Safety check.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:09