STRAŠNA GLAD

Totalni kaos u Gazi, policije više nema na ulicama, traju masovne pljačke humanitarnih konvoja

Izrael želi uništiti svaki trag Hamasa pa ubijaju policajce, koji više ne žele štititi konvoje. SAD i Egipat predlažu kompromis
 -/Afp

Dok Izrael vojno uništava Hamas, raspada se poredak u Gazi kojim su rukovodili civilni odjeli Hamasa pa humanitarna pomoć ne može doći do najugroženijih, izvještava The Wall Street Journal. Izraelske vojne akcije u opreci su s drugim ciljem kojem teži međunarodna zajednica, dostavom humanitarne pomoći stanovnicima Gaze.

Pod udarom Izraela je i Hamasova civilna policija, koja je dosad čuvala humanitarne konvoje. Nakon što je početkom veljače u izraelskim napadima ubijeno devet palestinskih policajaca u plavim uniformama, palestinske policije više nema na ulicama, kaže UN. Izrael optužuje palestinsku policiju da je stup Hamasove vlasti u Gazi. Također ih optužuju za krađu humanitarne pomoći.

No bez zaštite policije konvoji su izloženi pljačkašima pa je dostava pomoći prekinuta, kažu iz UN-a. "U ratu smo s Hamasom, ubijamo sve Hamasove operativce koje nađemo, a koji predstavljaju prijetnju našim snagama i civilima", rekao je za WSJ glasnogovornik izraelske vojske.

Cilj Izraela je uništiti Hamas, a onda i svaki znak da Hamas i dalje kontrolira Gazu. No to onemogućava dostavu humanitarne pomoći. Zato SAD i Egipat pregovaraju o mogućem rješenju koje bi bilo prihvatljivo i za Izrael: da se palestinski policajci vrate na posao, ali ne u uniformi, i da od oružja nose samo palice. Tako bi Izrael mogao dati obećanje da neće napasti policajce koji čuvaju humanitarne konvoje, prenio je dužnosnik UN-a. Zasad je prijedlog neprihvatljiv i Izraelu i Hamasu.

image

Manja količina pomoći stiže zračnim putem: jordanska vojska baca pomoć na jugu Gaze

-/Afp

Prema UNRWA, UN-ovoj organizaciji za pomoć Palestincima, u veljači je prepolovljena humanitarna pomoć koja dolazi u Gazu. Dotok humanitarne pomoći u Gazu pao je ovog mjeseca nakon što su palestinski policajci prestali dolaziti na posao, kažu dužnosnici SAD-a i UN-a. Manja količina dostavlja se zrakom, ali to ne može nadomjestiti humanitarne konvoje. Prema podacima UN-a, u posljednja dva tjedna najmanje je četiri puta manje od 10 kamiona dnevno ušlo u enklavu. Nijedan kamion UN-a nije ušao u Gazu od 19. do 21. veljače. Zatim je 22. veljače ušlo 170 kamiona, no to je još uvijek bilo ispod cilja UN-a od 200 kamiona dnevno.

image

Humanitarna pomoć koju je jordanski vojni avion izbacio iznad Rafaha

Said Khatib/Afp

Bez zaštite palestinske policije humanitarni konvoji budu opljačkani ponekad samo nekoliko minuta nakon što napuste distribucijski centar u Kerem Shalomu u Egiptu, u blizini Rafaha. Prije nego što konvoj uđe u Gazu, putuje duž koridora dugog tri kilometra, koji je palestinska policija čuvala od kriminalnih bandi i očajnih civila. Sad kad više nema policije lokalni beduini postali su agresivniji u zaustavljanju kamiona i pljačkanju, što je prisililo UN da obustavi većinu konvoja, rekao je za WSJ Scott Anderson, zamjenik direktora UNRW-a u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:53