NAPAD KOJI JE PRELIO ČAŠU

TRAGEDIJA U KANADI Podivljali pit bull usmrtio ženu, Gradsko vijeće: Odsad više nitko ne smije nabavljati te pse!

Ilustracija
 Duje Klaric / HANZA MEDIA

U lipnju se stanovnik Montreala Farid Benzenati vratio kući i vidio u susjedovom dvorištu psa kako se bori s velikim predmetom. Psa nije prepoznao te je pretpostavio da se radi o igri, no, kako piše Washington Post, tada je vidio ljudsku kosu i krv.

'Bilo je teško vidjeti točno što se događa, no znao sam da se radi o tijelu žene', rekao je Benzenati. 'Vidio sam i krv, a pas ju je tada još uvijek napadao.'

Benzenatijeva susjeda, 55-godišnja Christiane Vadnais, preminula je od posljedica napada psa. Djelatnici hitne pomoći ženu su proglasili mrtvom na licu mjesta. Policijski službenici ubili su psa kojeg su okarakterizirali kao pit bulla.

Obitelj žrtve tražila je odgovor od vlasti. Serge Vadnais, brat preminule, tražio je od provincije Quebec da zabrane opasne vrste pasa i to 'što je prije moguće, a ne za dvije godine'. Savezna država Ontario je 2005. zabranila pit bullove, a Quebec je razmišljao o sličnom potezu.

Grad Montreal također je razmišljao o zabrani, a tragedija koja se dogodila motivirala je gradsko vijeće da na dnevni red stavi prijedlog o zabrani 'opasnih pasa'. U utorak je grad Montreal izglasavanjem pravilnika ilegalnim učinio posvajanje ili bilo kojim drugim načinom nabavljanje novog pit bulla. Ako pit bullovi nisu potomci drugih pit bullova, bit će eutanazirani.

Novi će pravilnik na snagu stupiti 3. listopada, a osim pravila za pit bullove sadržava i nova pravila vezana uz vlasništvo mačaka i velikih pasa. Ako građani Montreala žele zadržati pit bullove koje već posjeduju, morat će do kraja 2016. kupiti dozvolu za posjedovanje koja košta otprilike 115 američkih dolara (otprilike 770 kuna). Montreal Gazette procjenjuje da će to utjecati na približno 7,000 pasa.

Montrealski pit bullovi moraju biti cijepljeni, sterilizirani i čipirani. Kada se kreću u javnosti, vlasnici im moraju staviti brnjice te ne smiju biti na uzici dužoj od 1.2 metra.

'Moja gradonačelnička dužnost osigurati da djelujem u interesu svih građana', rekao je Denis Coderre. 'Moj je posao osigurati da se svi osjećaju sigurno i da jesu sigurni.'

Zakoni kojima se pojedine pasmine zabranjuju često su osporavani. Benjamin Hart, profesor emeritus za veterinu na Sveučilištu u Kaliforniji rekao je 2013. godine da su pit bullovi zaslužni za 60 posto svih smrtonosnih napada pasa. 'Uobičajeno je da pit bullovi ne pokazuju znakove agresije', dodao je Hart. S druge strane, Američka odvjetnička komora i Američko udruženje veterinara protive se zabranama pojedinih pasmina.

Udruge za zaštitu životinja Montreala kritizirale su pravilnik, a u srijedu je Montrealsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinja (SPCA) podnijelo tužbu protiv grada. Montrealski SPCA je rekao da će prestati obavljati svoju dužnost ako će ih se zakonskim putem prisiliti da ubijaju pit bullove.

Treba napomenuti da je još uvijek nejasno koje je pasmine točno bio pas koji je ubio Christiane Vadnais te da je DNK testiranje kojim bi se pasmina definitivno utvrdila još uvijek u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:35