ŽIVIO SULUDIM ŽIVOTOM

TRAGIČNA ISPOVIJEST HOLIVUDSKOG PREVARANTA 'Sve sam potrošio na kokain i žene. Sada mi je žao'

Giacchetto je živio suludim životom. Priča se da je DiCaprio njega iskoristio za inspiraciju kada je glumio u ‘Vuku s Wall Streeta’. Čak i kada je već ostao bez svega i odslužio kaznu, nije se mogao suzdržati, pa je ponovno uhićen jer je prijatelju ukrao karticu da bi kupio alkohol i avionsku kartu
 YouTube

Iako za svoju ulogu u hit-filmu “Vuk s Wall Streeta” Leonardo DiCaprio, na razočaranje mnogih, nije nagrađen Oscarom, svojim uvjerljivim tumačenjem Jordana Belforda, pohlepnog, perverznog i pokvarenog financijaša s Wall Streeta, zapalio je svijet. Kako se upravo pokazalo, uspjehu u tumačenju tog lika, nema sumnje, pridonijela je DiCaprijeva muza, čovjek koji je živio vrlo slično Vuku s Wall Streeta.

Muza dolazi u obliku njujorškog financijaša Dane Giacchetta koji je nekoć bio blizak prijatelj holivudskoga glumca. Toliko blizak da je Leonardo DiCaprio na početku svoga zvjezdanog statusa, koji je stekao ulogom u blockbusteru “Titanic”, živio s Giacchettom u njegovu stanu u srcu Manhattana.

“Leo DiCaprio bio je kao moj mali brat”, tvrdi danas 51-godišnji Giacchetto u intervjuu za američki magazin The Hollywood Reporter. To i ne čudi s obzirom na tadašnji portfelj kontroverznoga financijskog savjetnika koji se brinuo o milijunskim investicijama najvećih imena američkoga show businessa.

Holivudske zvijezde

Na vrhuncu svoje njujorške slave na listi Giacchettovih klijenata, osim Leonarda, bile su holivudske zvijezde Toby Maguire, Cameron Diaz, Ben Affleck, tadašnji šef Disneyja Michael Ovitz i frontmen glazbenog sastava R.E.M. Michael Stipe. Život koji opisuje u svom prvom intervjuu u posljednjih deset godina ogledalo je filmskih scena iz “Vuka s Wall Streeta” koje su nas zabavljale, nasmijavale i na trenutke šokirale. Iako za sebe tvrdi da nikada nije bio vuk, nego janje s Wall Streeta, priznaje: “Živio sam taj život! Slušajte, seks, droge i dekadencija u mom životu bili su deset puta gori nego u filmu, moj su život bile bakanalije koje su trajale deset godina”.

Raskalašene zabave koje je redovito organizirao u svom domu na Manhattanu godinama su bile legendarne i obavezne za svjetski jet-set. Njegovi stalni gosti bili su Kate Moss, Johnny Depp, Winona Ryder, John F. Kennedy mlađi i brojni klijenti iz Hollywooda o čijem je novcu brinuo. Minimalno ulaganje u njegov fond iznosilo je milijun dolara, osim ako je potencijalni klijent bio “osobito cool”, pri čemu bi pristajao i na manji iznos. Giacchetto se prisjeća zabava na kojima se točio “šampanjac za 300 dolara”, dijelile se “prostitutke za 5000 dolara”, sve za zahtjevne apetite uzvanika među kojima su bili supermodeli, rock zvijezde, glumci i umjetnici.

U takvoj je atmosferi Leonardo DiCaprio, dvanaest godina mlađi od svog ekscentričnog prijatelja, živio mjesecima, stanujući u Giacchettovu penthouseu u dijelu Manhattana SoHo. Giacchetto se prisjeća dodjele Oscara 1998. koju su zajedno gledali u njegovu domu kada je Cameronov “Titanic”, s Leonardom DiCaprijem i Kate Winslet u naslovnim ulogama, osvojio jedanaest Oscara. “Bio sam kralj svijeta. Projicirali smo dodjelu Oscara na zid i pozvali svaku zvijezdu da dođe u New York i pokaže srednji prst jer smo osjećali da su Oscari potpuna jebena trgovina i protiv našeg punk-rock stila života”, prisjeća se te dodaje da je s DiCaprijem dijelio i kućne ljubimce - papige Angel i Tiberiusa.

Poslovni put

Raskalašeni punk-rock život bio je moguć isključivo zbog Giacchettovih golemih zarada. Karizmatični financijaš u svojem je fondu Cassandra Group, čiji su se uredi nalazili u istoj zgradi kao i njegov stan, već u 37. godini raspolagao golemim sredstvima, a danas tvrdi da su iznosila oko pet milijardi dolara. Na svom uzbudljivom poslovnom putu otkrio je i glazbenu kuću Sub Pop, tada na korak do bankrota, te dogovorio prodaju 49 posto njezina vlasništva produkcijskom gigantu Warneru za 20 milijuna dolara. Transakcija se pokazala vrlo uspješnom: Sub Pop bio je, naime, u vlasništvu prava za tada nepoznati grunge sastav Nirvana. Giacchetto tvrdi da je to najbolja transakcija koju je ikada obavio. Kaže da su za Nirvaninu glazbenu kuću bili zainteresirani i Universal, Sony i Microsoft, ali nitko se nije uklapao u kreativnu strategiju Sub Popa. “Bill Gates se tada smatrao budućnošću svijeta zabave, ali bio je strašno dosadan tip. Da su kupili Sub Pop, to bi definitivno učinilo Microsoft malo više zabavnim i možda igračem u svijetu zabave, što nikad nisu uspjeli postići”, tvrdi. Iako ga neki nazivaju šarmantnim šarlatanom, Giacchetto inzistira na tome da je godinama bio ozbiljan i vrlo uspješan poslovni čovjek.

“Moji su poslovni pothvati godinama bili toliko dobri i veliki da su mi dolazile najveće zvijezde svijeta i vrlo, vrlo ozbiljni financijaši te govorili: Ovaj tip zna kako trgovati. Ima dar. Možda jest lud, možda je ženskar, ali zna što radi”, kaže te dodaje da je u prošlosti imao imidž “matematičkog rock star čudaka”.

Punk-rock heroj

Sve je to pratio i s njim proživljavao njegov bliski prijatelj Leonardo kojega je Giacchetto vodio i u obilazak Njujorške burze kako bi mu približio i demistificirao Wall Street, ali i bezbroj mu puta davao savjete o nastavku karijere, zbog čega se i posvadio s njegovim agentom, što ga je udaljilo od glumca.

No, prema vlastitom priznanju, letio je preblizu suncu i izgubio kontrolu. Na njujorškom je sudu 2000. godine priznao krivnju zbog gubitka milijuna dolara svojih klijenata. Uhićen je u njujorškoj zračnoj luci Newark odakle je s lažnom putovnicom pokušao pobjeći iz Sjedinjenih Američkih Država. Osuđen je na 57 mjeseci zatvora. S optužbama i zatvorskom kaznom nestali su i slavni prijatelji. Iako Leonardo DiCaprio već godinama ne razgovara sa svojim “punk-rock herojem”, Giacchetto je siguran da je upravo on poslužio kao osnovna inspiracija za ulogu Vuka s Wall Streeta, iako to slavni glumac u javnosti nikad nije izjavio. Iako Giacchettu godi samododijeljena uloga muze, inzistira na tome da on nije poput Jordana Belforda na čijem se životu temelji film.

Opet u zatvor?

“Bilo da sam izgubio novac svojih klijenta zbog situacije na tržištu ili zato što sam ja bio sjeban, osjećam se zaista loše zbog toga. Nikad u životu nisam ukrao novac. Zašto bih to činio ljudima koje volim?!”, tvrdi.

Ipak, ni poslije odsluženja zatvorske kazne Giacchetto nije napustio svoj kontroverzan način života. Nakon izlaska iz zatvora 2003. bio je uključen u mnoge mutne poslove, a mogao bi se ponovno naći iza rešetaka zbog svježih optužbi da je navodno potrošio desetak tisuća dolara - na hranu, alkohol i avionsku kartu - s kreditne kartice svoga prijatelja. Giacchetto tvrdi da i dalje ima puno prijatelja u Hollywoodu. “Ono što se promijenilo jest da su i danas svi srdačni sa mnom, ali boje se. Kada idem u Hollywood kako bih se sreo sa svojim starim klijentima, što i danas činim, to uvijek obavljamo neslužbeno. Čak i ljudi koje sam najviše volio javili bi mi se na telefon tvrdeći da se boje sresti me jer je Hollywood tako mali”, objašnjava. Sa svojim “malim bratom” godinama je razgovarao isključivo preko odvjetnika jer su se bojali susresti.

Na svom suđenju je Giacchetto suznih očiju rekao sucu da je živio “u svijetu mašte”. Trinaest godina kasnije čini se da to ne smatra nužno lošim načinom života. “Po mnogočemu nastavljam tako živjeti samo zato što vjerujem u svoje snove”, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:02