PLAN

TRAMPA ZA NAKLONOST DONALDA TRUMPA Izručenje Edwarda Snowdena bit će Putinov mali poklon novom američkom predsjedniku?

Rusija zbog sve teže ekonomske situacije očajnički želi normalizaciju odnosa sa SAD-om, a Trump je već najavio da bi mogao ukinuti "antiruske" sankcije
Edward Snowden
 Marcos Brindicci / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin kao mali znak pažnje i simpatije, koju neskriveno gaji prema novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, mogao bi Washingtonu izručiti Edwarda Snowdena, najtraženijeg američkog špijuna i prebjega, suradnika National Security Agency (NSA), koji je našao utočište u Rusiji. Takvu senzacionalnu spekulaciju iznosi američka TV postaja NBC pozivajući se na dobro obaviještene izvore u CIA-i.

Naime, američki obavještajni izvori pozivaju se na "signale iz Rusije" te neke rusko-američke kontakte koji su uslijedili neposredno nakon ustoličenja Donalda Trumpa. Sve se to, navodno, radi kako bi Vladimir Putin odobrovoljio Trumpa te mu poslao poruku da želi što prije normalizirati odnose sa SAD-om, pogotovo jer je Trump u više navrata najavio da je spreman na ublažavanje ili čak potpuno ukidanje ekonomskih sankcija koje su 2014. godine uvedene protiv Rusije zbog njene aneksije Krima i umiješanosti u dramatične sukobe na istoku Ukrajine.

Trampa za Trumpa

Sankcije su sve veći ekonomski, ali i politički teret Rusiji te je to prioritet Kremlja. Putin bi na ovaj način pokazao da je spreman na velike "poklone" ili političku trampu s Trumpom, koji je inače Snowdena nazvao izdajnikom koji zaslužuje kaznu (prema američkim zakonima mogao bi dobiti kaznu od najmanje 10 godina zatvora), a njegovo izručenje svakako bi mu dodatno ojačalo popularnost među simpatizerima u SAD-u. I Michael Morell, bivši zamjenik šefa CIA-e, tim je povodom rekao kako se ovakav Putinov "dar" može protumačiti kao dobrohotni potez za uspostavljanjem osobnih prijateljskih odnosa s Trumpom, s obzirom na to da nikakve osobne odnose nije uspio uspostaviti s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom. Važno je napomenuti da i Putin iznimno drži do odnosa s kolegama državnicima te i sam kaže kako je u politici jako važno uspostaviti osobne bliske odnose kako bi se lakše sređivali međunarodni odnosi. Putin i Trump već su nekoliko puta izrazili želju da se bolje upoznaju te si međusobno udjelili komplimete, no unatoč očekivanjima da će odnosi dviju zemalja krenuti na bolje, nema nekih konkretnih poteza i naznaka, osim lijepih triječi.

Ana Chapman

Edward Snowden, nekada prva špijunska zvijezda čiji je bijeg u Rusiju 2013. godine bio prava senzacija i koji je produljio dozvolu boravka u Rusiji do 2020. godine, rekao je da je zadovoljan ovom pričom o izručenju jer ona dokazuje da nije radio za Ruse (za što su ga u SAD-u stalno sumnjičili). Naime, kako je euforično rekao ruskim medijima, "Rusi sigurno ne bi izručili svog špijuna. To se jednostavno ne radi, ali ova špekulacija samo je dokaz da nisam radio niti radim za Rusiju" te je odbio usporedbu s ruskom špijunkom Anom Chapman koju su uhitili u SAD-u i razmijenili za Ruse koji su osuđeni zbog špijunaže u korist SAD-a i Velike Britanije. No, situacija oko eventualnog izručenja Snowdena prilično je mutna. Naime, američko ministarstvo pravosuđa pozdravilo je takav korak Moskve, ali je Ben Wisner, Snowdenov američki odvjetnik, rekao da on "o tome nema pojma niti je dobio ikakvu informaciju iz koje bi se moglo zaključiti da se priprema ekstradicija".

Putinove uzde

S druge strane oceana, iz Moskve dolaze drugačije informacije. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kratko je poručio da "Snowden nije igračka koju se može pokloniti, nego čovjek". I Snowdenov ruski odvjetnik Anatolij Kučerena za rusku agenciju Interfax rekao je da se radi o izmišljotini. - Rusija nema nikakve zakonske osnove za izručenje Snowdena. Sve su to naklapanja. Snowden živi potpuno legalno i legitimno u Rusiji. Ne krši zakone ove zemlje - rekao je Kučerena i dodao da "Rusija ne trguje ljudima".

Kako god bilo, nad Snowdenom su se nadvili tamni oblaci i neće biti prvi kojeg će se (ili se može) žrtvovati u velikoj igri s puno više uloga nego što je jedan, sada već beznačajni, špijun. I bivši savjetnik Bijele kuća za nacionalnu sigurnost Juan Zarate rekao je da u slučaju Snowden Putin drži uzde u svojim rukama.

Neki analitičari smtraju da je to probni balon te da Putin ispipava Trumpa,, odnosno koliko je američki predsjednik spremanj ponuditi za Snowdena. Uskoro se očekuje susret prvih diplomata Rusije i SAD-a Sergeja Lavrova i Rexa Tillersona, gdje će se razgovarati o pripremi sastanka Putina i Trumpa, pa bi se i to pitanje, ektradicije Snowdena, moglo nači na dnevnom redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:24