MORAL U MODERNOM SVIJETU

'TREBAMO ETIKU KOJA NIJE VEZANA UZ RELIGIJU' Dalaj-lama prozvao druge vjerske vođe za nepravde, licemjerje i iskorištavanje

DELHI - Govoreći na konferenciji ‘Um i život’ u Indiji, budistički vjerski vođa Dalaj-lama rekao je kako bi novi globalni etički kodeks bio od koristi svima, čak i ljudima koji ne slijede niti jednu religiju.

- Postoje mnogi koji vjeruju u religije, i mnogi koji ne vjeruju, rekao je Dalaj-lama.

- No, čak i među vjerskim vođama, postoje oni koji su odgovorni za nepravdu, varke, licemjerje i iskorištavanje, upozorio je.

Pozivajući se na svoje razgovore s brojnim znanstvenicima, istaknuo je kako je ‘dokazano da suosjećanje i dobrota nisu nužno povezani s vjerom’.

Naglasio je i važnost razdvojenosti crkve i države.

- Indijski Ustav temelji se na sekularizmu. Naši pretci, poput Mahatme Gandija ili Rajendre Prasada, koji su sastavljali Ustav, učinili su to vrlo mudro, temeljeći ga na sekularizmu. Indijsko razumijevanje sekularizma je poštivanje svih tradicija, svih religija, bez favoriziranja.

Prema Dalaj Lami, današnje obrazovanje je pretjerano usmjereno na ekonomski razvoj, koji niti pomaže rješavanju psihičkih problema individua, niti problema društva.

- Bez obzira vjeruje li netko u religiju ili ne, praksa etičkog ponašanja je hitna, izravna potreba u današnjem svijetu, rekao je.

Njegov prijedlog, objasnio je, temelji se na psihološkim principima.

- Osnovni princip je da smo svi potpuno jednaki u našoj želji da budemo sretni, želji da ne patimo, da budemo poštovani, da nas se ne tlači. Ako se to poštuje, čovjek se razvija i napreduje.

Objasnio je i svoj odnos spram moderne znanosti, s obzirom da je na konferenciji bio i velik broj znanstvenika.

- Zanimam se za sljedeća četiri polja: kozmo-biologiju, mikrobiologiju, kvantnu fiziku i psihologiju. Ova konferencija bila je vrlo produktivna u promoviranju međusobnog razumijevanja, i uvjeren sam da ćemo doći do daljeg napretka ako nastavimo ovim putem.

Stavovi koje je iznio na konferenciji nastavak su njegovog razmišljanja na istu temu kojim se bavi već duže vrijeme. Krajem prošle godine, Dalaj-lama je na svojem Facebooku ustvrdio kako ‘temeljenje etike na religiji više nije dovoljno dobro’.

- Stvarnost današnjeg svijeta je da temeljenje etike na religiji više nije dovoljno dobro. Sve sam više uvjeren da je potrebno naći novi način razmišljanja o duhovnosti i etici koji nema dodira s religijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:49