MASOVNO SMAKNUĆE

TRENUCI PRIJE SMRTI Džihadisti koji su ubili 1700 iračkih vojnika obješeni pred rođacima žrtava

 / Iračka vlada

Deseci fanatika Islamske države koji su bili uključeni u masakr 1700 iračkih vojnika obješeni su ispred rođaka svojih žrtava.

Naime, 36 džihadista proglašeni su krivim za 'Speicher' masakr, nazvan po bazi u blizini iračkog Tikrita gdje su regruti oteti, a onda zaklani.

Dužnosnici su izvijestili kako su masovno smaknuće u zatvoru Nasiriyah došli pogledati i neki rođaci žrtava.

- Uzvikivali su 'Alahu akbar' ('Bog je velik') i bili su sretni što vide te ljude mrtve - kazali su.

Među njima je bila i Najla Shaab (30), žena čiji je suprug ubijen u masakru nakon čega je ostala sama s djecom.

- Hvala ti Bože, ovo je poštena kazna za najgori zločin. Ubili su ih, bacili im tijela u rijeku, a neke pokopali žive - kazala je za AFP.

ISIS je 2014. godine zarobio oko 1700 vojnika nakon što su okupirali rodni grad Saddama Husseina, Tikrit. Vojnici su pokušali pobjeći iz obližnjeg kampa Speicher, bivše američke baze nedaleko grada. No ubrzo nakon zauzimanja Tikrita, ISIS je objavio fotografije ubojice koji ubija muškarce koje su prvo prislili da legnu licem prema zemlji.

Speicher masakr izazvao je bijes i zgražanje diljem Iraka i djelomično potaknuo šijitsku mobilizaciju u borbi protiv Islamske države, sunitske ekstremističke skupine.

Iračke snage uhitile su desetke muškaraca navodno povezanih s tim masakrom nakon što su preuzele Tikrit 2015. godine uz pomoć zračnih udara koalicije predvođene SAD-om.

Muškarci pogubljeni u nedjelju irački sud osudio je na smrtnu kaznu ranije ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:05