STRAŠNO KRVOPROLIĆE

TROJE MLADIH KOSOVARA MEĐU ŽRTVAMA U MÜNCHENU Napadač bio opsjednut masovnim pucnjavama

 Reuters TV / Michael Dalder / Gwladys Fouche / Reuters

Tri kosovska Albanca su među devet osoba ubijenih u petak u Münchenu kada je osamnaestogodišnji njemačko-iranski državljanin zapucao, a zatim se ubio, priopćila je u subotu službena Priština.

- Tri kosovska državljanina su među žrtvama pucnjave u Münchenu. Naš konzulat u Münchenu je u suradnji s njemačkom policijom i obiteljima utvrdio da su u napadu izgubila život tri mlada kosovska Albanca - navodi se u priopćenju kosovskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema informacijama kosovskih medija ubijeni su Armela Segaši, Dijamant Zabrđa i Sabina Sulja. Armelinu smrt potvrdio je njezin brat, dok je ubojstvo Zabrđe potvrdio njegov stric putem Facebooka.

Dijamantov otac našao se i na potresnim slikama stranih medija gdje se vidi kako dolazi na mjesto napada u jednoj ruci držeći fotografiju svojeg pokojnog sina, a u drugoj buket cvijeća.

A man holding flowers and a photo he claims is his son who was killed in yesterday's shooting rampage, approaches a police cordon near the Olympia shopping mall, where the attack started in Munich, Germany July 23, 2016. REUTERS/Michael Dalder
Michael Dalder / REUTERS

U međuvremenu je službena Atena objavila da je među žrtvama jedan Grk, a iz Turske je potvrđeno da je i troje turskih državljana ili ljudi porijeklom iz Turske među žrtvama. Pritom se ne navodi jesu li ubijeni ili ranjeni.

Načelnik bavarske policije Hubertus Andrae na subotnjoj je konferenciji za novinare otkrio da je među žrtvama napada čak sedmero tinejdžera. Otkrio je i niz novih podataka o ubojici, 18-godišnjem Aliju Davidu Sonboliju, sinu taksista, rodom iz Münchena.

Izjavio je da nema nikakvih indicija da je imao pomagača, a napomenuo je i da nije riječ o izbjeglici.

- Rođen je u Münchenu. Pretražili smo mu sobu i ništa nismo našli što bi ga moglo povezati s Islamskom državom, izjavio je Andrae.

Naveo je da je ukupno deset ljudi, uključujući napadača, ubijeno, dok je broj ranjenih skočio na 27. Među njima je desetero s teškim ozljedama. Andrae kaže da je policija pucala na napadača, ali ga nije pogodila. Kasnije su ga našli s prostrijelnom ranom na području glave pa su zaključili da je počinio samoubojstvo.

Sonboli je bio naoružan poluautomatskim Glockom-17, za koji nije imao dozvolu, a u ruksaku je imao oko 300 metaka. U sobi su mu našli dokumente i knjigu koji su upućivali da je bio opsjednut masovnim ubojstvima, a iz lokalnog su tužiteljstva naveli kako je 'očita veza' masakra u Münchenu s Andersom Breivikom, koji je baš na jučerašnji dan, ali prije pet godina, počinio masovno ubojstvo na otočiću Utoya u Norveškoj.

Knjiga koju istražitelji navode da su je pronašli u napadačevoj sobi zove se 'Pucanj u glavu: Zašto učenici ubijaju', čiji je autor ugledni američki profesor Peter Langman, a prijevod njegove knjige dostupan je i na njemačkom jeziku.

Iz stana su mu također zaplijenili računala, a navodi se i da je Sonboli patio od depresije te da je potražio psihijatrijsku pomoć. Zasad nema informacija je li pri pucnjavi bio pod utjecajem droge ili alkohola.

Iako su mu oca priveli na ispitivanje i on i njegova supruga su u stanju šoka i nisu ništa rekli policiji.

Policijski šef Andrae kaže da je minhenska policija u vrijeme najvećeg kaosa, između 18 sati i ponoći, dobila 4.310 poziva, što je dvostruko više od uobičajenog.

Na pitanje o tvrdnji da je putem lažnog ili hakiranog profila na Facebnooku obećanjem o besplatnoj hrani namamio svoje žrtve u McDonald's gdje ih je u konačnici upucao, Andrae je odgovorio da se taj scenarij ozbiljno razmatra i istražuje.

Njemački Bild objavio je fotografiju napadača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:40