VRAĆAJU DUGOVE NRA

TRUMP I REPUBLIKANCI UKIDAJU JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH OBAMINIH ZAKONA Mentalno oboljeli opet će bez problema moći kupovati oružje

Donald Trump, izvršni dopredsjednik NRA Wayne LaPierre i Penny Nance
 Carlos Barria / REUTERS

Četiri su godine trebale administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame da uspije progurati prijedlog zakona kojim se Upravu za socijalnu skrb (SSA) obvezuje da u sustav namijenjen prethodnoj provjeri osoba koje žele kupiti oružje šalje podatke o ljudima koji zbog mentalnih poteškoća nemaju poslovnu sposobnost.

Zakon je na snagu stupio u prosincu prošle godine, ali nedugo nakon toga, novi saziv Zastupničkog doma Kongresa, u kojem Republikanci drže čvršću većinu nego prije, donio je odluku o ukidanju spomenute Obamine mjere, koja bi se odnosila na oko 75.000 ljudi godišnje.

Kako piše Bloomberg, očekuje se da će odluku uskoro potvrditi i Senat, koji je također pod kontrolom Republikanaca, a zatim će svoj potpis na sve staviti i novi predsjednik Donald Trump, inače snažni zagovornik ustavnog prava na nošenje oružja.

Iako je još 1968. godine u Americi donesen zakon kojim se zabranjuje 'mentalno defektnim' osobama da posjeduju oružje, tek je Obamin zakon, kojeg Republikanci sada ukidaju, uredio sustav kojim bi se na učinkovit način zabrana provodila. Ta mjera nije ni zaživjela, a već se ukida, iako je u javnosti, jako osjetljivoj na ustavno pravo nošenja oružja, bila jako popularna.

Bloomberg navodi kako zagovornici prava osoba oboljelih od duševnih bolesti upozoravaju da sama činjenica što su bolesni ne može upućivati na njihovu sklonost nasilju. Iako je to točno, s druge strane stoji činjenica da su upravo mentalno oboljele osobe izvele neke od najkrvavijih napada oružjem do kojeg su došle zbog neuređenog sustava kontrole naoružanja. Takva su osobe odgovorne, primjerice, za masakr na sveučilištu Virginia Tech 2007. godine ili za masovno ubojstvo školaraca u Newtownu u saveznoj državi Connecticut 2012. godine.

Unatoč ovim podacima, najnoviji potez Republikanaca, koji su dijelom zasigurno osokoljeni i Trumpovom izbornom pobjedom, ne iznenađuje s obzirom da je NRA, najutjecajnija američka organizacija za promicanje prava na nošenje oružja, donirala 50-ak milijuna dolara za kampanju samog Trumpa i šest republikanskih senatora. Među ljudima koji su se pojavili na prigodnom sastanku s Trumpom dan nakon što je javnosti predstavio svog kandidata za suca Vrhovnog suda Gorsucha bio je i čelnik NRA Wayne LaPierre.

Inače, podaci UN-ova Ureda za droge i kriminal (UNODC) možda najbolje dočaravaju koliko je zapravo oružje rašireno među običnim američkim građanima. Amerikanci sačinjavaju 4.43 posto svjetskog stanovništva, a čak 42 posto svog svjetskog oružja koje posjeduju civili nalazi se u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:57