NUKLEARNA KRIZA

TRUMP KAŽE DA VOJNI UDAR NA KIM JONG-UNA NIJE PRVI IZBOR, ALI NIJE NI ISKLJUČEN Razgovarao s kineskim kolegom Xijem, procurilo i kakve sankcije sprema

S lijeva na desno: Interkontinentalni balistički projektil Sjeverne Koreje Hwasong-14, Donald Trump, Kim Jong-un i Xi Jinping, nosač zrakoplova USS Ronald Reagan
 KCNA / Kevin Lamarque / Damir Šagolj / US Navy officer James Thierry / Reutres

Vojna akcija protiv Sjeverne Koreje nije prvi izbor administracije, iako nije isključena, rekao je u srijedu američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s kineskim kolegom Xijem Jingpingom koji je pozvao na denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Nakon telefonskog razgovora s kineskim kolegom o krizi na Korejskom poluotoku, Trump nije potpuno isključio ideju vojnih udara.

"Vidjet ćemo kako će se događaji razvijati", rekao je i dao naslutiti da će se najprije razmotriti drugi načini kako bi Sjeverna Koreja poštivala odrednice međunarodne zajednice.

Trumpova izjava pokazuje određeno povlačenje u odnosu na prethodne izjave kada je Sjevernoj Koreji zaprijetio "vatrom i bijesom" ako nastavi raketna i nuklearna testiranja. Kineski predsjednik Xi Jinping podsjetio je američkog kolegu da Peking želi riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje pregovorima kako bi se postiglo mirno rješenje, izvijestila je u srijedu agencija Xinhua.

U telefonskom razgovoru Xi je također rekao da je Kina i dalje angažirana u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, koja je u nedjelju izvela šesti nuklearni pokus, do sada najsnažniiji. Trump je ranije zaprijetio da će prekinuti trgovinske veze sa zemljama koje posluju sa Sjevernom Korejom, što se čita kao prijetnja Kini, saveznici i trgovinskoj partnerici Sjeverne Koreje, ali je u srijedu nakon razgovora sa Xijem govorio pomirljivije.

"Vjerujem da je predsjednik Xi sa mnom suglasan 100 posto. On ne želi da se ono tamo događa. Imali smo vrlo vrlo otvoren i snažan razgovor", rekao je Trump.

Xi je rekao da Kina inzistira na nastavku međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, na miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku i na rješenju nuklearnog problema putem pregovora, navodi službena novinska agencija. Kineski predsjednik je rekao da bi opća orijentacija trebala ići u smjeru mirnog rješenja problema i dodao da je dijalog uz globalne mjere najbolji način traženja dugoročnog rješenja, dodala je agencija Xinhua.

Sjedinjene Države pripremaju novi niz sankcija koje bi Ujedinjeni narodi trebali izglasati protiv Sjeverne Koreje i kane ih predstaviti idući tjedan na Vijeću sigurnosti.

U medije je u srijedu procurilo da se među novim mjerama protiv režima Kim Jong-una predlaže naftni embargo i zamrzavanje imovine sjevernokorejske aviokompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:22