ŠTO SE DOGAĐA?

TRUMP NAREDIO POVLAČENJE ZBOG MISTERIOZNIH ZVUČNIH NAPADA! Američki diplomati bježe s Kube: 'Neki su izgubili sluh, drugi imaju ozljede mozga...'

 
Američka ambasada na Kubi
 Alexandre Meneghini / REUTERS

State Department povukao je svoje ljude iz američkog veleposlanstva u Havani zbog misterioznih zvučnih napada s kojima se Amerikanci na Kubi bore već mjesecima. Otok napuštaju brojni diplomati, njihove obitelji i obično osoblje, piše CNN.

Ipak, to ne znači da će veleposlanstvo potpuno prestati s radom. Tek nekoliko ljudi pobrinut će se za tekuće poslove, ali izvori za CNN tvrde da će prestati izdavati vize za SAD.

Ovakav naprasni potez iz Washingtona uslijedio je nakon nedavnog sastanka Rexa Tillersona i kubanskog šefa diplomacije Bruna Rodrigueza. Kubanac je Tillersona uvjeravao da Kuba nema nikakve veze s tim napadima i da će im pomoći u istrazi. Također, zamolio je Tillersona da se ovi incidenti ne dovode u vezu s politikom.

Napadi zvukom počeli su u studenom prošle godine, a najmanje 21 osoba požalila se da je imala probleme zbog toga. Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio kako su neke od žrtava pretrpjele lakše ozljede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Iako je način izvedbe navodnog napada i dalje nerazjašnjen, pretpostavlja se da su korišteni uređaji za emitiranje zvučnih valova na frekvencijama koje ljudsko uho ne registrira, ali koji mogu izazvati gluhoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:09