PREDSJEDNIKOVO CARSTVO

Trump posluje u 18 država i tvrdi da je to samo 'konfliktić interesa'

 Reuters

Izabrani američki predsjednik Donald Trump nije profesionalni političar, nikada nije bio na čelu neke državne službe. On je biznismen, ulagač u sektor nekretnina i zvijezda reality showova koji se sada našao na poziciji šefa najveće svjetske sile. Od pobjede na izborima Trump grozničavo radi na okupljanju svoje ekipe. Dok on sjedi u svom Trump Toweru rješavajući kadrovsku križaljku, čitajući, primajući zainteresirane za razgovor i tvitajući, američki mediji pozabavili su se potencijalnim sukobom interesa u kojem bi se mogao naći zbog poslovnih interesa kako kod kuće, tako i u svijetu.

Zgodan kanal Turska je zemlja koja je prije nekoliko mjeseci doživjela vojni udar, a na putu je da se sukobi sa Zapadom, piše Washington Post. No, to je istodobno i zemlja iz koje se slijeva ozbiljan novac na Trumpov račun. Naime, Trumpovoj kompaniji od 2014. godine plaćeno je do deset milijuna dolara za korištenje Trumpova imena na hotelu u vlasništvu jednog od najvećih turskih konglomerata, koji u svojem vlasništvu ima medije i naftu, a povezan je s represivnim režimom koji svakim danom uhićuje sve više ljudi. Trump Towers Istanbul mogao bi postati meta, ali i poslužiti kao zgodan kanal za traženje usluga od Bijele kuće, ističe Washington Post. I sam Trump svjestan je ranjivosti. U svom je stilu izjavio da to predstavlja "konfliktić interesa". Njegovi poslovni interesi u Turskoj čine ga otvorenim stranom utjecaju. Međutim, Turska nije ni blizu jedina.

Najmanje 111 kompanija poslovno je aktivno u 18 zemalja u Južnoj Americi, Aziji i Bliskom istoku, pokazuje WP-ova analiza dostupnih dokumenata o Trumpovim financijama. Etički stručnjaci WP-a ističu da takav slučaj Amerika nije dosad imala.

U inozemnom Trumpovu portfelju ima svega. Od luksuznih nekretnina po kojima je poznat, do holdinga u kojima je zaposlen samo jedan čovjek. Najviše se ističe posudba Trumpova zvučnog imena u zemljama kao što su Azerbajdžan, Indonezija, Panama... Među zemljama su neke koje imaju vrlo osjetljive diplomatske odnose sa SAD-om.

Jako bogat

U nekim slučajevima riječ je o poslovima koji traju dugi niz godina, ali ima i započetih tijekom Trumpove kampanje. Među njima je čak osam projekata u Saudijskoj Arabiji, za koju je Trump izjavio da bi je "zaštitio" da postane predsjednik. Pozive da proda ili da na upravljanje neke od osjetljivih biznisa neovisnim upravljačima Trump je odbio.

Mnogi to smatraju vrlo problematičnim. - Toliko je diplomatskih, političkih i sigurnosnih rizika kada vam je predsjednik biznismen s imovinom po cijelom svijetu - istaknuo je Richard Painter, odvjetnik specijaliziran za pitanja etike iz administracije Georgea W. Busha.

Trevor Potter, bivši savjetnik Georgea H. W. Busha, smatra da bi se strani investitori sada mogli okrenuti Trumpovoj djeci za utjecaj na predsjednika.

Tijekom kampanje bio je to jedan od glavnih predmeta velikih rasprava. Spekuliralo se da Trump posjeduje mnogo manje nego što tvrdi. Odgovarajući na pitanja, Trump je samo isticao da je "jako, jako bogat".

Analiza WP-a pokazuje koliko je široko rasprostranjeno Trumpovo carstvo - uključuje hotele u Kanadi i Panami, elitne golf-terene u Irskoj i Škotskoj te luksuzni resort koji se gradi u Indoneziji, zemlji s najvećim brojem muslimanske populacije na svijetu, navodi WP.

Dokumenti koje je Trump dao na uvid ne otkrivaju mnogo detalja. Ono što je jasno jest to da je Trumpova imovina posljednjih godina rasla zahvaljujući poslovanju u inozemstvu, najviše zbog prodaje imena Trump kao brenda.

U međuvremenu, predsjednik na odlasku Barack Obama ponovio je da treba dati šansu Donaldu Trumpu, ali je isto tako rekao da će kao privatni građanin, bude li potrebno, komentirati Trumpove postupke iako tradicija nalaže da se to ne radi. Materijala bi mogao imati dosta.

Njegov nasljednik nastavlja s imenovanjima najbližih suradnika, a dosad je izazivao samo kontroverze. Njegov glavni strateg Steve Bannon bio je urednik Breitbarta, websitea optuženog za antisemitizam. Savjetnik za sigurnost Michael Flynn islam je jednom prilikom nazvao "rakom koji se širi SAD-om". Kandidat za ministra pravosuđa Jeff Sessions nije mogao postati federalni sudac 1986. zbog optužbe za rasističke izjave.

Melania ne želi šokirati sina pa će u Bijelu kuću kad završi škola

Melania i Barron Trump neće se odmah preseliti u Bijelu kuću, potvrdio je odgovarajući na pitanja reportera u golf klubu u Bedminsteru budući američki predsjednik, rekavši da će mu se ostatak obitelji priključiti u Bijeloj kući "vrlo skoro, nakon što završi škola". Naime, čini se da je Melania odlučila da bi za Barrona bio prevelik šoku promijeniti školu usred godine.

Barron pohađa privatnu školu na Manhattanu, u koju ga najčešće svakog dana prati majka koja nije oduševljena interesom medija ni za sebe ni za sina. Sličnu se događalo i s Michelle Obamom koja 2008. nije bila luda za javnim nastupima, a pričalo se da planira ostati u Chicagu s kćerima. No, na kraju se preselila u Bijelu kuću. Trumpovi savjetnici još nisu potvrdili ni da će Trump, barem na početku, stalno boraviti u Bijeloj kući. Suradnicima se navodno povjerio da bi želio biti što više u New Yorku. Obitelj stanuje u Trump Toweru koji predstavlja problem za osiguranje jer se nalazi u centru Manhattana, ističu mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:00