NIJE SE OVOME NADAO

Trump traži odgodu plaćanja kazne: Cijelo vrijeme lažira svoje bogatstvo, a ne nađe li novce, ostat će bez simbola moći

Jedna od opcija jest da predsjednički kandidat u jeku kampanje proglasi bankrot ili da riskira s tim da mu država sjedne na imovinu

Donald Trump

 Giorgio Viera/Afp

Odvjetnički tim Donalda Trumpa od njujorškog suda traži privremenu odgodu uplate 454 milijuna dolara koliko se od optuženog očekuje da plati kao kaznu za poslovne malverzacije počinjene u toj saveznoj državi.

Naime, ako bivši predsjednik želi uložiti žalbu na presudu donesenu u ovom konkretnom slučaju (drugi procesi su još uvijek u tijeku i izvjesno je da će ga i oni koštati), najkasnije do 25. ožujka trebao bi podmiriti traženi iznos ili pronaći poslovnog subjekta koji je spreman poslužiti kao jamac.

Trumpov odvjetnički tim napominje da su pristupili najmanje 30-ak njujorških kompanija, ali bez imalo sreće zato što niti jedna na tekućem računu nema traženi iznos.

Na stolu je trenutačno pet mogućnosti.

Prva i za Trumpa svakako najpovoljnija opcija zasigurno jest da mu sud odobri odgodu. Njujorški odvjetnik Renato Mariotti za BBC je izjavio kako postoji šansa da će sud, zbog povijesnih konotacija koje ovaj slučaj povlači sa sobom, biti spremniji progledati bivšem predsjedniku i trenutačnom predsjedničkom kandidatu kroz prste nego što bi to bio u bilo kojem drugom slučaju.

- Ostaje činjenica da mojim klijentima odgoda sigurno ne bi bila odobrena - istaknuo je Mariotti.

Ako se prva opcija eliminira, postoji šansa da će odvjetnički tim bivšeg predsjednika u fotofinišu ipak uspjeti pronaći kompaniju spremnu jamčiti za aktualnog favorita u utrci. Vrijedi napomenuti kako su Trumpovi najbliži suradnici na društvenim mrežama već pokrenuli prilično elaboriranu kampanju kako bi se prikupio novac za "gomilajuće sudske troškove njihova miljenika". Upravo to je, naime, gledateljima Fox Newsa poručio i senator Lindsey Graham.

Ako ni ta opcija ne rezultira rješenjem, tvrdi Mariotti, takav se razvoj situacije može interpretirati samo dvojako: ili Trump ne raspolaže onakvim bogatstvom kakvim tvrdi američkoj javnosti ili se uopće nije pripremio za ovakvu presudu.

S obzirom na to da je angažirao prilično iskusne odvjetnike koji su poznati po tome da razmišljaju unaprijed, izglednija je prva interpretacija.

Treća bi opcija bilo dogovaranje kompromisa sa sudom. Glavna tužiteljica bi optuženome mogla progledati kroz prste i dopustiti da uplati dio ili simboličan iznos tražene kazne dok traje razdoblje žalbe. Trump je već tražio smanjenje kazne na 100 milijuna dolara, što je sud glatko odbio i razmotriti, a zbog ad hominem napada na tužiteljicu Letitiju James nije pretjerano izgledno da bi mu ona, nakon javnog linča koji joj je priredio, bila spremna gledati kroz prste.

S obzirom na to da četvrta opcija, da Trump podmiri cijeli iznos koji se od njega traži u sklopu ove presude, nije pretjerano izgledna, postoji mogućnost da proglasi bankrot, čime bi se, de facto, izvukao od plaćanja kazne kao takve. Međutim, to je rizična taktika u jeku predizborne kampanje kojom se bivši predsjednik SAD-a želi vratiti u Bijelu kuću na još četiri godine.

Time dolazimo do posljednje, prilično izgledne opcije - da država New York sjedne na Trumpovu imovinu u protuvrijednosti traženog iznosa. To bi bio možda i najgori ishod za bivšeg predsjednika jer je gotovo sigurno da bi se na bubnju prvo našli njegovi simboli - toranj na Petoj aveniji i floridski resort Mar-a-Lago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:48