NEMA SAMOKONTROLU

TRUMP U JEDNOM POTEZU UPROPASTIO ODNOSE S KINOM I OSTAO BEZ DRONA VRIJEDNOG MILIJUN KUNA Već je sve bilo mirno dogovoreno, a onda je otišao na Twitter

 Lucas Jackson, Nathanael T. Miller / REUTERS, US NAVY

Nakon što je izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump putem Twittera ustvrdio da je Kina ukrala dron američke mornarice, Kina je uzvratila, želeći raščistiti incident u Južnokineskom moru, piše Independent.

Kineski dužnosnici prethodno su natuknuli da bi se taj diplomatski incident mogao riješiti 'bez većih problema', no nakon što je Trump objavio svoj posljednji tweet, Peking je optužio Washington da je cijeli incident 'prenapumpao'.

Zapljena drona vrijednog oko milijun kuna (150.000 dolara), koja je uslijedila nakon što je Trump telefonski razgovarao s predsjednicom Taiwana Tsai Ing-wen, opisana je kao jedan od najozbiljnijih diplomatskih incidenata između SAD-a i Kine.

'Kina ukrala američki istraživački dron u međunarodnim voda - iščupala ga iz vode i odnijela ga u Kinu u činu bez presedana', napisao je Trump u tweetu.

Ubrzo nakon toga kinesko je Ministarstvo obrane reklo da je u kontaktu s Washingtonom po pitanju drona, ali da američko 'pumpanje' incidenta neće pomoći pri rješavanju problema.

Kineska pljenidba drona u nekim je krugovima interpretirana kao upozorenje Trumpu zbog previše bliskih odnosa s Taiwanom. Podsjećamo, Trump je nakon izborne pobjede primio poziv tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen i time prekršio američku diplomatsku praksu koja datira još do 70-ih godina prošlog stoljeća. Kina Tajvan smatra dijelom svojeg teritorija.

Aktualni predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je pokušao smiriti tenzije između Kine i SAD. 'Ako će se to shvaćanje mijenjati, mora se promisliti o posljedicama promjene', rekao je Obama, komentirajući stav SAD-a prema Tajvanu. Obama je također upozorio Trumpa da ne bi trebao ići u otvoreni konflikt s Kinom.

'Kinezi se prema Tajvanu odnose potpuno drukčije, nego što se odnose prema drugim problemima. Čak se neće odnositi prema njemu na isti način na koji se odnose prema problemima u Južnokineskom moru, mjestu koje je izvor mnogih tenzija SAD-a i Kine. Ovo bi mogao biti ogroman problem', rekao je Obama.

Prema SAD-u, dron je bio na znanstvenoj istraživačkoj misiji. Američki su dužnosnici Kini poslali formalnu diplomatsku primjedbu tražeći da se dron vrati.

'Dron je naš. Jasno je označen da je naš. Želimo da nam se vrati i željeli bismo da se ovo ne dogodi opet', rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis.

Inače, originalni Trumpov tweet imao je u sebi i veliki tipfeler, jer je budući predsjednik napisao da je čin Kine 'bez predsjednikovanja' (unpresidented). Tweet je kasnije obrisan i zamijenjen istovjetnom objavom bez gramatičke pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:21