BITKA ZA PONIŠTENJE

TRUMPOV ULTIMATUM REPUBLIKANCIMA U KONGRESU 'Ili reforma ili ostaje Obamacare!'

Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump poručio je republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku prigodu da ga reformiraju, objavili su američki mediji.

Trump je objavio taj ultimatum pošto je Zastupnički dom Kongresa za jedan dan odgodio glasanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati.

Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan u četvrtak navečer je kazao da će glasanje sigurno biti u petak, ali nije htio reći imaju li republikanci dovoljno glasova.

Demokratska manjina (193 zastupnika) u potpunosti se protivi ukidanju Obaminog zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju što primorava čelnike republikanaca da smanje broj protivnika novog zakona na najviše dvadesetak, od 237 zastupnika koliko ih imaju.

U međuvremenu traje žestoko lobiranje za zakon, pišu mediji. Trump je imao mnogo sastanaka s republikanskim čelništvom i zastupnicima i zaprijetio im je političkim posljedicama ako ne podrže njegovu reformu.

Ako i prođe u Zastupničkom domu, prijedlog čeka i teška 'bitka' u Senatu gdje republikanci imaju još i tanju većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:06