ZADOVOLJSTVO MEĐU REPUBLIKANCIMA

Trumpova administracija predstavila plan rezanja poreza za gospodarstvo

 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je predložio rezanje poreznih stopa za poduzeća i na prekomorske profite vraćene u državu, što su pozdravili republikanci u Kongresu.

Trump isto tako planira povećati standardne odbitke za pojedince, ukinuti porez na nasljedstvo za nekretnine i pojednostavniti porezne prijave, a njegova je administracija taj nacrt zakona proglasila ključnim potezom uoči 100. dana mandata novog predsjednika.

Iako republikanci već dugo zagovaraju smanjenje poreza i njihova stranka kontrolira Zastupnički dom i Senat, Trumpovim prijedlogom mogli bi biti nezadovoljni fiskalni stručnjaci unutar njihovih redova. Nacrt zakona ne otkriva kako će se nadoknaditi njime izgubljena sredstva, a to bi moglo dovesti do rasta državnog duga za milijarde dolara.

Plan su u srijedu u Bijeloj kući predstavili američki ministar financija Steve Mnuchin i Trumpov ekonomski savjetnik Gary Cohn. Mnuchin je prijedlog predstavio "temeljnim principima" na kojima će se u Kongresu raditi dok se ne stvori zakon za usvajanje.

"Naš je cilj učiniti američke tvrtke najkonkurentnijim na svijetu", rekao je. "Predsjednik je odlučan osloboditi gospodarski rast za poduzeća".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:54