IZBORNO OBEĆANJE

TRUMPOVA POREZNA REFORMA ODVUĆI ĆE SAD U JOŠ VEĆI DUG '1 posto najbogatijih će dobiti sunce, mjesec i zvijezde na trošak srednje klase'

 
 Joshua Roberts / REUTERS

Sad počinje grozničava borba. Republikanci su konačno javnosti izložili sadržaj svoje dugo najavljivane i jednako tako dugo čekane porezne reforme. A sada ju treba progurati kroz Kongres. Predsjednik Donald Trump je u kampanji obećao da će napraviti "najopsežniju poreznu reformu u povijesti" koja će dati dosad nezamisliv poticaj rastu američkog gospodarstva. A ujedno će i olakšati život svim Amerikancima. Kako do sada nije ispunio niti jedno od velikih obećanja porezna reforma je postala "majkom svih zakona" i mora proći. "Ovo je izuzetno važan i poseban trenutak za našu zemlju, za sve Amerikance.

Hoćemo li dopustiti braniteljima statusa quo da pobjede te da gledamo kako naša zemlja nastavlja tonuti?", upozorio je Paul Ryan, predsjednik Kongresa. Njegova je izjava odmah naišla na oštre reakcije pa je agencija Reuters uz ovaj citat odmah objavila kako je Ryan zanemario činjenicu da SAD već osam godina zaredom bilježi gospodarski rast. Trump je, prenosi Reuters, na sastanku s Ryanom i republikanskim liderima, rekao da "računa na njih da zadrže pozitvan val koji je počeo (tijesnim) izglasavanjem proračuna" te da očekuje da reforma bude izglasana do Dana zahvalnosti, 23. studenog.

No, budući da je riječ o opsežnom zakonskom prijedlogu na 429 stranica teško da će biti prihvaćen za manje od tri tjedna. Posebno jer su na noge odmah skočili lobisti, demokrati, a i dio nezadovoljnih republikanaca i trenutno se Washington trese od rasprava u kojima frcaju argumenti kako, gdje i kome još treba smanjiti poreze, a kome ih podići. Peter Roskam, republikanac iz Illinoisa, slikovito je objasnio tu gužvu: "Upravo smo završili svečanost otvaranja Olimpijskih igara za lobiste". Trump je pak ostavio svoje republikance neka se sami bakću s tim problemima i otišao na put u Aziju, najdulji od doba predsjednika Busha starijeg.

Republikanac Bob Corker, koji je u zavadi s Trumpom (nazvao je Bijelu kuću vrtićem za odrasle), rekao je kako samo zanima da novi zakon ne poveća deficit te da zatvori rupu od 4 bilijuna dolara duga. Njegov stranački kolega Kevin Brady odmah je priznao da će posljedica zakona biti povećanje duga za 1,5 bilijuna dolara u sljedećih deset godina. Neki nestranački stručnjaci navode kako bi povećanje moglo biti i veće.

Nancy Pelosi, demokratkinja i bivša predsjednica Kongresa, izjavila je kako će "1 posto najbogatijih od republikanaca dobiti sunce, mjesec i zvijezde i sve to na trošak velike sredne klase". Treba znati da je Pelosi izuzetno bogata. Ugledni The Washington Post je u svom uredničkom komentaru doslovce pokopao prijedlog reformi: "Republikanci su Amerikancima obećali pametnu, opreznu poreznu reformu koja će pojednostavniti sustav bez povećanja duga. Zakon koji su republikanci objavili u četvrtak izdao je to obećanje. Izdao je i djecu ove nacije i njihovu djecu koja će vjerojatno morati plaćati za ovaj ogroman, neplaćeni rez u porezima koji zemlja ne treba". Svoju analizu urednici Washington Posta zaključuju ovim riječima: "Da je zemlja u recesiji tada bi republikanci imali argument za poticaj koji se financira deficitom. Ali ekonomija raste. U takvim uvjetima bilo bi primjerenog smanjiti već sada alarmantan dug.

Taj su stav republikanci pasionirano branili - dok su bili u manjini". Breitbart, desni portal koji vodi Stephen Bannon, desni radikal koji je morao napustiti Bijelu kuću, objavio je prijedlog zakona bez komenatara, ali je onda donio izjavu Jenny Beth Martih, čelnice građanske zaklade Tea Party (riječ je radikalno desnom pokretu unutar Republikanske stranke). "Zahvaljujemo predsjedniku Trumpu na prepoznavanju važnosti reformiranja našeg poreznog sustava kako bi osigurao očajnički potrebnu poreznu olakšicu američkim obiteljima, a naše poslovanje učinio konkurentnijim". Demokratski zastupnik Bill Pascrell je pak rekao da plan očito "ide na ruku čelnicima kompanije a ne učiteljima i policajcima".

Jerome Powell, prvi pravnik na čelu središnje banke SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je Jeromea Powella za novog šefa američke središnje banke (FED). “Snažan je, posvećen i pametan”, izjavio je Trump koji je Powellovim imenovanjem prekinuo tradiciju da šefovi FED-a u pravilu odslužuju dva mandata, čak i ako u Bijelu kuću u međuvremenu zasjedne predsjednik iz druge stranke. Janet Yellen imenovao je bivši predsjednik Barack Obama i vjeruje se da je zbog toga Trump odlučio da joj neće produljiti mandat.

Za vrijeme kampanje Trump je kritizirao Yellen, govoreći da “užasno vodi središnju banku”. Nakon dolaska u Bijelu kuću Trump je primirio retoriku protiv Yellen, no nakon premišljanja, ipak je odlučio zamijeniti je na tom položaju, izjavivši da “želi ostaviti svoj trag u instituciji”.

Osam mjeseci spekuliralo se o tome tko će preuzeti vođenje Federalnih rezervi. Powell je, slažu se komentatori, kompromisno rješenje koje upućuje na to da neće biti velikih potresa u dosadašnjoj politici banke. Powell će na novo mjesto, nakon što ga potvrdi Senat, doći s položaja u odboru guvernera FED-a. FED je nakon globalne krize godinama vodio ekspanzivnu monetarnu politiku, no uprava na čelu s Yellen odlučila je ograničiti trošenje FED-a i podići kamatne stope kako bi inflacija ostala na dva posto. Očekuje se da će Powell nastaviti s tom politikom.

Powell je u FED došao 2012. godine, kad ga je Obama imenovao u Odbor guvernera. Republikanac je i pravnik, a s prijavljenom imovinom od 20 do 60 milijuna dolara on je i jedan od najbogatijih članova FED-a. Pravnik Powell je godinama radio u investicijskim bankama. “Nastavit ću s kolegama raditi na tome da FED ostane budan i reagira na svaku promjenu na tržištu i rizike koji se pojave”, izjavio je za imenovanja u Bijeloj kući. Alan Blinder, ekonomist s Princetona, izjavio je da je doktorat postao preduvjet za obavljanje posla čelnika FED-a. “No, ako ga nemaš, zaposlenici će voditi sve tehničke stvari”, izjavio je za Harvard Business Review. Powell bi se mogao naći u situaciji da više ovisi o njihovu stručnom znanju nego što bi ovisio da je sam školovani ekonomist. (Antonija Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:25