NARUŠENA RAVNOTEŽA MOĆI

TRUMPU SE OTVARA MOGUĆNOST O KAKVOJ JE MOGAO SANJATI Ključni vrhovni sudac ide u mirovinu, njegov nasljednik mogao bi promijeniti smjer kojim ide SAD

Anthony Kennedy
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Sudac američkog Vrhovnog suda Anthony Kennedy objavio je u srijedu da će otići u mirovinu nakon tri desetljeća na dužnosti na kojoj je njegov glas često bio ključna prevaga, što pruža priliku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da osnaži utjecaj konzervativaca na tom sudu.

Anthony M. Kennedy u srijedu je objavio da 31. srpnja odlazi u mirovinu, a kako pišu američki mediji, to otvara prostor za žestoku bitku za njegovu poziciju. 81-godišnji sudac kojega su smatrali umjerenim konzervativcem često je davao presudan glas u svjetonazorski podijeljenim slučajevima, i obično bi glasao s liberalnijim kolegama, a njegov odlazak u mirovinu daje predsjedniku Donaldu Trumpu priliku da radikalno izmijeni smjer Vrhovnog suda, piše New York Times.

Osoba koju Trump imenuje na Kennedyjevo mjesto najvjerojatnije će zaokružiti petočlanu konzervativnu većinu sudaca koji bi mogli ugroziti pravo na abortus i proširiti prava na oružje.

Kennedy je drugi najstariji sudac od ukupno devetero na Vrhovnom sudu, jedan je od najutjecajnijih američkih sudaca. Na Vrhovni sud došao je 1988. kao kandidat predsjednika Ronalda Reagana. U mirovinu odlazi 31. srpnja, objavio je sud.

Povijest glasanja suca Kennedyja NY Times ocjenjuje kao umjereno konzervativno. Stao je uz glasove konzervativaca u slučajevima oko drugog amandmana na američki ustav, koji se odnosi na pravo na nošenje oružja, i zakonu o glasanju. Međutim, bio je veliki zagovornik prava homoseksualaca i podržao je glasove liberala u slučajevima oko abortusa, smrtne kazne i pozitivne diskriminacije.

Wall Street Journal piše da je 81-godišnji sudac većinom ideološki bio između dvije vatre, sredina između liberalnog i konzervativnog tabora Vrhovnog suda. Njegove su ga odluke činile središnjom figurom brojnih sudskih oduka.

U trideset godina ostavio je važan trag, posebno što se tiče prava homoseksualaca. Prije tri godine napisao je presudu u slučaju Obergefell v. Hodges čime je brak ustanovio kao temeljno pravo istospolnih zajednica. Odigrao je i važnu ulogu u ograničavanju smrtne kazne, pozivajući se na Osmi amandman, i zabranio okrutno kažnjavanje. Potpisao je mišljenje suda da se zabrani smrtna kazna za maloljetne osobe.

U travnju 2017. Trump je imenovao suca Neila M. Gorsucha kao nasljednika ultrakonzervativnog Antonina Scalije koji je umro u veljači 2016. Time je jednog konzervativnog suca zamijenio drugim i održao neki oblik ravnoteže moći na sudu.

Međutim, imenovanje konzervativca na mjesto suca Kennedyja imalo bi daleko snažnije i dalekosežnije posljedice i približilo bi Vrhovni sud desnici.

U prvoj reakciji nakon Kennedyjeve najave umirovljenja, Trump je najavio da će na njegovo mjesto predložiti nekoga sa svoje liste od 25 konzervativaca s koje je na početku svog mandata odabrao i spomenutog Gorsucha. Za imenovanje je potrebna natpolovična većina u američkom senatu, koju trenutno drže republikanci, no prema nekim predviđanjima na izborima ove jeseni mogli bi je izgubiti. Stoga nema sumnje da će Trump i njegovi republikanski istomišljenici nastojati djelovati brzo ne bi li riješili ovo pitanje prije moguće promjene odnosa snaga u senatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:11