ERDOGANOVA INICJATIVA

Turska bi ‘vatikanizirala’ Mekku i Medinu u vrijeme hodočašća

 AFP

“Vatikanizaciju” Mekke i Medine - svetih mjesta islama i cilja obvezatnog hadžiluka (hodočašća) - sada zahtijeva ne samo šijitski Iran, uvjeren da su njegovi sugrađani šijiti negativno diskriminirani ondje, nego i striktno sunitska, ustavno laička Turska, kroz usta Rifata Saita, zastupnika u Parlamentu iz redova Erdoganove socijalkonzervativne Stranke pravde i razvitka (AKP).

U Mekki je Muhammed rođen i ondje je, kako piše, doživio prvu objavu Kur’ana, dok je u Medinu utekao okupiti snage za formiranje muslimanske države. U nju se svake godine slijeva 15 milijuna hodočasnika, ne samo za hadžiluka (zahtjeva je 20 milijuna - ali nedostaju “kapaciteti”).

Sait tvrdi da je sadašnje stanje higijenski, zdravstveno, a i redarstveno nesnošljivo i opasno, pošto “na brdu Arafatu nema ni zahoda”, iako je “čistoća temeljna u islamu”. Zato predlaže da barem u danima Hadždža Mekka i Medina budu “pod zajedničkom upravom muslimanskih država”, kad već Saudijska Arabija nije kadra obdržati minimum urednosti i reda. “Time se ne kanim miješati u saudijske unutrašnje poslove, niti osporavati saudijsku suverenost”, precizira Sait.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 22:14