SPAJAT ĆE EUROPU I AZIJU

TURSKA ĆE GRADITI NAJVEĆI VISEĆI MOST NA SVIJETU Div preko Dardanela bit će prvi most na svijetu s rasponom većim od dva kilometra!

Most Akashi Kaikyo u Japanu, trenutno najvećeg raspona na svijetu (1991 metar) i lokacija na kojoj će se preko Dardanela u Turskoj graditi most viseći most Çanakkale 1915, planiranog središnjeg raspona 2023 metra
 Jason Hsu / Berkaysnklf/Turkey / Wikimedia Commons

Tursko-korejski konzorcij, u kojem su kompanije SK Engineering & Construction Co, Daelim Industrial Co. i Limak and Yapi Merkezi, gradit će viseći most Çanakkale 1915 preko tjesnaca Dardaneli u Turskoj, objavio je u ponedjeljak infrapppworld.com.

Viseći most Çanakkale 1915 bit će dug 3623 metra, a s glavnim rasponom dužine 2023 metra prestići će japanski Akashi Kaikyō kao most s najvećim rasponom na svijetu - dakle, neće biti najduži most na svijetu, nego most s najvećom dužinom ceste/željeznice između dva pilona mosta.

Akashi Kaikyō dovršen je sad već davne 1998. godine, ukupne je dužine od 3911 metara i glavnog raspona od 1991 metra, a povezuje grad Kobe na najvećem japanskom otoku Honshu i mjesto Iwaya na otoku Awaji.

Most koji bi trebao prestići japasnog rekordera, Çanakkale 1915., nazvan je prema bitci za Galipolje iz Prvog svjetskog rata (koju Turci zovu Çanakkale Savaşları prema mjestu gdje se bitka odvijala) i povezivat će Aziju i Europu na mjestu koje se nalazi oko 200 kilometara južno od Istanbula, kao dio autoceste Kinali-Tekirdag-Canakkale-Savastepe.

Jason Hsu / Wikimedia Commons
Viseći most Akashi Kaikyō, trenutno najdužeg raspona na svijetu (1991 metar)

Izgradnja ovog velikog mosta koštat će oko 3 milijarde američkih dolara, a mostarina bi trebala iznosti oko 15 eura plus PDV, piše InfraPPP. Iako je početak gradnje bio najavljivan još za 2013. godinu, polaganje kamena temeljca napokon je zakazano za 18. ožujka ove godine. Inače, Europu i Aziju preko Bospora povezuju već tri viseća mosta, od kojih je posljednji u nizu, Yavuz Sultan Selim (i sam jedan od najdužih raspona na svijetu s 1408 metara), otvoren u kolovozu prošle godine.

I na kraju, da ne bilo zabune, najduži most na svijetu i dalje ostaje kineski Danyang-Kunshan veliki most za brze vlakove, zapravo vijadukt dug nevjerojatnih 164.800 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:09