TRAŽI SE KRIVAC

TURSKI PREMIJER 'Krivac za napad na Ankaru je Islamska država!; KURDI 'Kakvi džihadisti, masakr je djelo Erdogana!'

 AFP PHOTO /ADEM ALTAN

Prokurdska oporba intenzivirala je napade na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg optužuje da je odgovoran za subotnji atentat u Ankari u kojemu je poginulo 97 osoba, tri tjedna prije parlamentarnih izbora.

"Država je napala narod. Izrazi sućuti trebali bi se uputiti narodu a ne Erdoganu", napisao je na Twitteru Selahattin Demirtas, čelnik prokurdske Demokratske stranke naroda.

Na poziv pokreta koji su sazvali "marš mira" a na koji je izvršen napad, više od 10.000 prosvjednika okupilo se u nedjelju na jednom trgu u Ankari blizu mjesta napada u kojem je smrtno stradalo najmanje 97 osoba. Riječ je o najsmrtonosnijem atentatu u povijesti Turske.

Gomila je izviždala Erdogana i njegovu vladu, optužene da namjerno nisu zajamčili sigurnost subotnjeg okupljanja.

Demirtas je pozvao oporbene stranke da na skorašnjim parlamentarnim izborima sruše Erdoganovu vlast. "Čekamo 1. studeni", datum izbora, rekao je on, "tad ćemo početi raditi na svrgavanju diktatora".

Turski premijer krivi Islamsku državu za bombaški napad u Ankari

Ahmet Davutoglu tvrdi da je IS glavni osumnjičenik za bombaški napad u Ankari, koji je prema najnovijim podacima odnio 97 života, dok grupa koja je organizirala prosvjed kaže da je u bombaškom napadu poginulu 128 osoba.

Za sada nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napad, no vlasti vjeruju da su dva bombaša samoubojice izvele napad.

Toga se dana u Ankari planirao prosvjed protiv nasilja između snaga vlasti i militantne Kurdske radničke stranke (PKK). Netom prije početka prosvjeda sudionici su se okupili kod glavnog željezničkog kolodvora i tada je izvršen napad na okupljene.

Turski premijer Davutoglu je u intervju za tursku televiziju rekao da se bombaškim napadom očito želi utjecati na ishod nadolazećih parlamentarnih izbora koji se trebaju održati 1. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:54