AFERA PATRIA

TUŽITELJI TRAŽE DVIJE GODINE ZATVORA ZA JANEZA JANŠU Bivši premijer Slovenije na optuženičkoj klupi

Suđenje petorici optuženih u aferi Patria pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani približava se kraju, a tužitelj je u završnom govoru u ponedjeljak za bivšeg premijera Janeza Janšu zatražio kaznu od dvije godine zatvora
 AFP

Suđenje petorici optuženih u aferi Patria pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani približava se kraju, a tužitelj je u završnom govoru u ponedjeljak za bivšeg premijera Janeza Janšu zatražio kaznu od dvije godine zatvora.

Vrhovni državni tužitelj Andrej Ferlinc rekao je da je Janša kao predsjednik slovenske vlade koju je vodio od 2004. do 2008. godine, u vrijeme kad je s finskim proizvođačem vojne opreme Patria slovensko ministarstvo obrane sklopilo ugovor o nabavi 135 naoružanih transportnih oklopnih vozila za 278 milijuna eura, u najmanju ruku dobio obećanje da će mu za to biti isplaćena nagrada, što slovensko zakonodavstvo definira kao koruptivni čin.

Janša, koji od početka procesa započetog prije više od godinu dana tvrdi da su afera i suđenje politički motivirani kako bi se uklonio iz politike, prijedlog tužiteljstva označio kao "apsurdan".

Uz bivšeg premijera suoptuženi u procesu su i brigadir slovenske vojske Tone Krkovič, te poduzetnik Ivan Črnkovič čija je tvrtka Rotis sudjelovala kao podizvođač finske Patrije. Za njih je tužitelj predložio po 22 mjeseca zatvora, te po 37.000 eura novčane kazne.

Trojica optuženih su od osamostaljenja Slovenije spadali u politički, vojni i gospodarski vrh, ali su svoje pozicije iskoristili za "nečasne" postupke, rekao je Ferlinc u završnom govoru, držeći da su optuženim korupcijski postupci u aferi tijekom suđenja bili dokazani.

Postupci protiv dvojice preostalih suoptuženih u aferi, poslovnog čovjeka Waltera Wolfa i nekadašnjeg zastupnika Janšine stranke u parlamentu Jože Zagožena izdvojeni su jer je Wolf koji živi u Kanadi trenutno nedostupan sudu, dok je Zagožen bolestan.

Kako javljaju slovenski mediji, suđenje će biti završeni najkasnije sredinom lipnja jer se očekuju još dvije rasprave u kojima će završne riječi dati optuženi, te njihovi odvjetnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:41