U OČEKIVANJU PREMIJERA

Türk predložio Jankovića za novog mandatara slovenske vlade: 'Postoje realne mogućnosti da on formira vladu'

Jankovićeva stranka, Pozitivna Slovenija, na prijevremenim je izborima osvojila 28,5 posto glasova te 28 mandata parlamentu
Zoran Jankovic, mayor of Ljubljana and leader of Positive Slovenia Party arrives to the press stand after unofficial results of early parliament elections were disclosed in Ljubljana on December 4, 2011. A new centre-left party headed by Ljubljana's popular and charismatic millionaire mayor won a surprise victory in struggling euro member Slovenia's elections Sunday, promising a more "efficient" state. AFP PHOTO Jure Makovec
 AFP

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Türk u četvrtak je predložio Zorana Jankovića, predsjednika stranke Pozitivna Slovenija koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca prošle godine osvojila 28,5 posto glasova , za novog mandatara slovenske vlade.

- Danas sam donio odluku da za mandatara za sastav nove vlade predložim predsjednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića - izjavio je Türk na konferenciji za novinare održanoj u predsjedničkoj palači u Ljubljani te dodao kako je već obavijestio predsjednika parlamenta koji će o Türkovom prijedlogu glasati unutar sedam dana . Jankoviću u tajnom glasovanju treba natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova. Slovenski parlament broji 90 zastupnika.

Slovenski predsjednik je Jankovića predložio za mandatara jer je njegova stranka na izborima osvojila najviše glasova i zastupničkih mjesta.

- Ocjenjujem da postoje realne mogućnosti da Zoran Janković u pregovorima s drugim strankama koji su uznapredovali uspije i formira vladu - objasnio je Türk ističući kako je potrebno poštovati volju koju si birači izrazili na izborima.

Türk smatra kako je potrebno sve učiniti da što prije dođe do formiranja kompletne vlade, no nije želio nagađati što bi se dogodilo ukoliko parlament ne podrži Jankovića za mandatara.

- Pregovori stranaka o koalicijskoj suradnji treba voditi u dobroj vjeri i bez fige u džepu, da građani ne bi dobili osjećaj da je volja birača izigrana - ističe Türk.

Naglašava kako će za uspješno djelovanje buduće vlade i parlamenta biti potrebni i 'povijesni kompromis' to jest 'savezništvo za reforme' u kojem će uz vladajuću koaliciju trebati uključiti buduću oporbu.

Türk podsjeća da će se za kvalitetnu budućnost Slovenije morati postići velika suglasnost o najavljenim reformama, ponajprije onima o zakonodavnom referendumu, tržištu rada i javnoj upravi, mirovinskog sustava... Veliki konsenzus svih političkih stranaka bit će potreban i pri mogućim promjenama na području izbornog sustava.

Slovenski se predsjednik osvrnuo i na neke javne izjave i sastanke američkog veleposlanika u Sloveniji Josepha Mussomelija sa slovenskim političarima u kojima im je navodno savjetovao formiranje 'velike koalicije'.

- Izjave veleposlanika Mussomelija su neprimjerene i znače miješanje u osjetljiva pitanja. U Sloveniji je na vlasti narod i njegovi izabrani predstavnici. Vladu ne sastavljaju strani diplomati - oštro je prokomentirao Türk te pozvao slovenske političare i diplomate da vode računa o 'dostojanstvenom ponašanju'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:53