RUN RUN SHAW

U 107. godini umro mogul koji je popularizirao kung fu filmove

Po njemu je nazvan jedan asteroid, britanska kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom, a dobio je i nagradu BAFTA za izniman doprinos svjetskoj kinematografiji
 AFP

HONG KONG - Hongkonški filmski i televizijski poduzetnik Run Run Shaw, koji je stvorio medijsko carstvo u Aziji i popularizirao akcijske kung-fu filmove na Zapadu, umro je u utorak u 107. godini.

Shaw je umro u svom domu u Hong Kongu, okružen članovima svoje obitelji, objavila je njegova tvrtka Television Broadcasts Limited (TVB).

"Svojom vizijom i energijom, Shaw je stvorio tvrtku koja je postala vodeća hongkonška televizijska postaja i svjetski predvodnik televizijske industrije na kineskom jeziku", navodi TVB.

Također je osnovao i vodio uspješnu filmsku produkcijsku tvrtku Shaw Brothers Studio.

Jedna od vodećih ličnosti hongkonške kinematografije, Shaw je tijekom svoje 80-godišnje karijere popularizirao kineske kung-fu filmove na Zapadu i znatno pridonio pretvaranja Hong Konga u "Hollywood Istoka". Po njemu je nazvan jedan asteroid, britanska kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom, a dobio je i nagradu BAFTA za izniman doprinos svjetskoj kinematografiji.

Tvrtku TVB, koja i dalje ima veliki utjecaj na kinesku popularnu kulturu, osnovao je 1967., a do 2011. bio je njezin izvršni direktor.

Shaw je rođen kao Shao Ren Leng 23. studenoga 1907. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:42