NOVA KAMPANJA

U Amsterdamu smislili novi način kako ‘otjerati‘ razularene turiste. Stručnjaci su skeptični: ‘Ovo je stvarno tužno‘

Oni koji žele organizirati obilazak kafića ili momačku večer naletjet će na sljedeću poruku: "To će biti tlaka. Zabranjeno je."

Crvena četvrt u Amsterdamu

 Vittorio Sciosia/Alamy/Profimedia/Vittorio Sciosia/alamy/profimedia

Nizozemski je grad Amsterdam već neko vrijeme bori protiv napornih i neprijatnih turista, piše The Guardian. Britance je pokušao otjerati kampanjom "udaljite se", zabranio je pušenje kanabisa na otvorenom u centru grada, a kafićima je naredio da svoj vrata zatvore u 2:00 sati. Nezadovoljni učinkovitošću tih mjera, gradske su vlasti odlučile turiste natjerati da riješe vrlo direktan online kviz imena "Amsterdamska pravila" koji sadržava pitanja poput "biste li htjeli nabaviti kokain?" i "biste li htjeli grad razgledati s pićem ili džointom u ruci?".

Oni koji žele organizirati obilazak kafića ili momačku večer naletjet će na sljedeću poruku: "To će biti tlaka. Zabranjeno je." Nota bene, zabranjeno je i kupovanje droge u dilera na ulicama te tumaranje po ulicama grada s džointom ili pivom u ruci. Oni turisti koji kažu da bi htjeli vodeću turu po četvrti "crvenih svjetala" također će dobiti odbijenicu.

Interaktivna kampanja koju je Amsterdam pokrenuo u veljači uskoro će biti dostupna na talijanskom, francuskom, španjolskom i nizozemskom jezikom, a gradske vlasti njome žele pokazati da su aktivnosti koje turisti najčešće vežu uz Amsterdam zapravo zabranjene.

Iako mu nasušno trebaju prihodi od turizma, Amsterdamu se još nisu vratili svi turisti koji su ga posjećivali prije pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. Među njima ima i onih povraćaju te uriniraju po ulicama. Unatoč tome što ih Amsterdam ne želi, broj noćenja u grad prošle je godine narastao za 21 posto te dosegnuo devet milijuna. Sofyan Mbarki, zamjenik gradonačelnika Amsterdama rekao je u srijedu da je kviz nova verzija naširoko kritizirane kampanje odbijanja turista. Dodao je da će svi oni koji preko Googlea potraže objašnjenja za pojmove "Amsterdam coffee shop", "Amsterdam četvrt crvenih svjetala" i "Momačka večer u Amsterdamu" dobiti priliku ispuniti spomenuti kviz. "Internetska stranica mora razbiti predrasude da je Amsterdam grad za ludovanje", rekao je Mbarki.

image

Iako mu nasušno trebaju prihodi od turizma, Amsterdamu se još nisu vratili svi turisti koji su ga posjećivali prije pandemije koronavirusa SARS-CoV-2

EVERT ELZINGA/ANP MAG/ANP via AFP

Sastavljanje i provođenje kviza koštat će 165 tisuća eura, a djelomično će ga financirati Ministarstvo pravosuđa Kraljevine Nizozemske. Gradske vlasti žele razularene turiste zaskočiti prije nego što uopće kupe avionske i autobusne karte te rezerviraju smještaj. Ako netko u kvizu da previše "krivih" odgovora, dobit će ovakvu reakciju: "Nažalost... uzmu li se u obzir vaše preferencije, Amsterdam vam možda neće ponuditi iskustva koja želite doživjeti."

Neki stručnjaci misle da Amsterdam tim upitnikom neće doći do željene publike. Stručnjak za turizam Vincent van Dijk rekao je da se turiste treba natjerati da poštuju pravila, ali da je kviz "tužan i djetinjast". Rogier Havelaar, šef amsterdamskog ogranka Demokršćanski apel, rekao je da Vijeće Grada Amsterdama šalje nejasne poruke. "Istovremeno se o nama piše u kontekstu najvećeg bordela u Europi i legalizacije kokaina", rekao je Havelaar. "Kako se ovo uklapa u kampanju za brendiranje grada?", dodao je Havelaar.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema zatražila je da uredi prodaja i korištenje kokaina kao sredstva za nabijanje profita kriminalnih skupina.

Bert Nap, stanovnik četvrti crvenih svjetala, nije siguran da će kampanja uspjeti. "U Amsterdamu se sve tiče zabranjenog voća. Zašto ne ponuditi bolju alternativu? ‘Puštenje trave na ulici? Radije bismo da to ne radite. Radite to kod kuće i nećete dobiti ružne komentara‘", rekao je Nap.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 20:24