NAPAD NA DODIKA

U BANJALUČKOJ BOLNICI STANJE NA RUBU KATASTROFE 'Koristimo zavoje iz bitke na Neretvi, s oznakama bivše države i njezine vojske...'

 Goran Mehkek/CROPIX

SARAJEVO - U Kliničkom centru u Banjoj Luci, najbolje opremljenoj zdravstvenoj ustanovi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine stanje je na rubu katastrofe, a najbolji dokaz tome je činjenica da se tamo koriste zavoji primjereniji Drugom svjetskom ratu nego 21. stoljeću, ustvrdio je u nedjelju bivši ministar zdravlja Republike Srpske Slobodan Stanić.

On je na konferenciji za novinare Srpske demokratske stranke (SDS) u Banjoj Luci pokazao primjerke zavoja proizvedenih u lipnju 1949. s oznakama nekadašnje jugoslavenske države i njene vojske pojašnjavajući kako su oni nedavno korišteni pri liječničkim intervencijama u banjolučkom kliničkom centru.

"Da nije tragično bilo bi smiješno… Ovaj je materijal mogao biti korišten u bici na Neretvi", kazao je novinarima Stanić.

Posebni je problem to što se "zavoji za muzej", kako ih je nazvao Stanić, pri uporabi tretiraju kao sterilni iako je jasno da nakon pola stoljeća stajanja u skladištima oni to ne mogu biti.

Kazao je kako se u bolnicama u RS-u poseže za ovakim "arhivskim" materijalom jer vlada nestašica svega i svačega prouzročena lošim funkcioniranjem zdravstvenog sustava.

Stanić je ustvrdio kako izravnu odgovornost za to snosi sadašnja vlada Republike Srpske koju kontrolira Milorad Dodik.

Jedan zavoj, kako je pojasnio, košta svega dvadeset feninga (deset euro centi) a vlada umjesto da osigura novac za nabavku takvih nužnih stvari poseže za kreditima kojima financira izgradnju megalomanskih građevina od kojih nema nikakve koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:43