ZA SVE KRIVI - BRITANCI

U luci Očamčire niču nove zgrade, čisti se i more: ‘Obistinili su se naši najveći strahovi‘

Analitičari vjeruju da bi Rusi Crnomorsku flotu uskoro mogli prebaciti u Očamčiru kako bi je zaštitili od ukrajinskih napada

Abhazija (ilustracija)

 Alexei Danichev/Sputnik/Profimedia/Alexei Danichev/sputnik/profimedia

Satelitske snimke pokazuju da su u luci Očamčire u odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji niknule nove zgrade, što sugerira da su se planovi Rusije da tamo sagradi novu pomorsku bazu počeli obistinjavati, piše The Telegraph. Snimke pokazuju i da su radnici očistili more oko same luke.

Podsjetimo, nakon što se 5. listopada sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, samozvani predsjednik Abhazije Aslan Bžania rekao je da su njih dvojica potpisala sporazum o uspostavi pomorske baze u Očamčiriju koju će koristiti Ruska ratna mornarica. The Telegraph navodi da se ta luka prije koristila za prevažanje ugljena.

Bžania i Putin ugovor su potpisali nakon što su Ukrajinci britanskim dalekometnim raketama Storm Shadow uspješno napali luku Sevastopolj na poluotoku Krimu, bazu Crnomorske flote Ruske ratne mornarice. Rusi su nakon tog napada većinu svoje Crnomorske flote prebacili u Novorosijsk u Krasnodarskoj oblasti na jugu zemlje.

Analitičari vjeruju da bi Rusi Crnomorsku flotu uskoro mogli prebaciti u Očamčiru kako bi je zaštitili od ukrajinskih napada.

Profesor Rick Fawn sa Sveučilišta St. Andrews rekao je The Telegraphu da početak radova u Očamčiri znači da Rusija neće napustiti Crno more te da će Crnomorska flota u njemu ostati iako ju je Ukrajina više puta uspješno napala. Novorosijsk je relativno blizu Krim i može ga se napasti. Očamčira je od Novorosijska udaljena otprilike 372 kilometra. "Još važnije, Ukrajina neće htjeti napadati teritorij Gruzije", rekao je Fawn.

Abhaziju je za sada priznalo pet zemalja - Rusija, Venezuela, Sirija, Nikaragva i Republika Nauru. Ostatak je svijeta drži dijelom Gruzije.

Satelitske snimke pokazuju da su u Očamčiri izgrađene tri nove zgrade i jedno novo pristanište, ali i da je iz luke uklonjen mulj, što znači da će u nju moći pristati i veći brodovi.

Dr. Neil Melvin, direktor međunarodnih sigurnosnih studija u trustu mozgova Royal United Services Institute, smatra da bi Rusi iz Očamčire na Ukrajinu mogli ispaljivati dalekometne rakete.

Gruzija je pokušala umanjiti važnost ove situacije. Ona inzistira da radovi na bazi još nisu počeli te da će se baza, ako se ikada sagradi, moći koristiti tek za tri godine.

Bivša gruzijska diplomatkinja Natalie Sabanadze smatra da bi svaki napad na Ukrajinu iz Očamčire ili područja oko Očamčire mogao dovesti do širenja rata u Ukrajini. Kijev bi u tom slučaju, smatra Sabanadze, imao pravo napasti teritorij koji međunarodna zajednica smatra dijelom Gruzije.

Abhazija je nezavisnost proglasila 1992. godine, a u međuvremenu je razvila blizak odnos s Rusijom, koja je pomaže financijski i vojno.

Dugoročno gledano, ako se baza kompletira, Rusija bi pomoću nje mogla proširiti svoj utjecaj u kavkaskoj regiji. Istovremeno, baza u Očamčiri otežat će put Gruzije do članstva u Europskoj Uniji. Kratkoročno, Putin će je u kampanji uoči nadolazećih predsjedničkih izbora u Rusiji moći iskoristiti za podizanje nacionalističkog naboja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:06