LIKVIDACIJA NA KORZICI

U mafijaškom ratu ubijen šef bande 'Morski lahor': Smaknut ključni čovjek najveće pljačke banke u Švicarskoj

Jedna od ključnih figura korzikanske bande Brise de mer (Morski lahor), 61-godišnji Maurice Costa, ubijen je u utorak usred bijela dana u mesnici lokalnog trgovačkog centra na Korzici. Dvojica maskiranih napadača ubili su vođu lokalne bande nekoliko minuta nakon 11 sati kroz prozor mesnice u mjestu Ponte-Leccia na sjeveru francuskog otoka. Napadač je žrtvi pucao izravno u prsa, a od posljedica ranjavanja ovaj je na mjestu preminuo. Prema izjavama šokiranih očevidaca, maskirani su napadači pobjegli automobilom koji je policija kasnije pronašla 20-ak kilometara od mjesta zločina. Maurice Costa već je jedanaesti ubijeni pripadnik bande Brise de Mer od 2008. godine, a policija vjeruje kako je riječ o poravnavanju računa lokalnih mafijaških skupina.

Upucan kroz izlog

Maurice Costa je oko 11 sati parkirao svoj automobil na mjesnom parkiralištu, ušao u mesnicu koju drži njegov rođak, a neposredno nakon ulaska, na njega su kroz prozor velikom preciznošću ispaljena najmanje dva hica iz jednog oružja, potvrdila je policija.

Policija je izvijestila kako je jedan od zaposlenika mesnice tijekom napada lakše ozlijeđen od posljedica puknuća prozorskog stakla, dok je jednoj starijoj gospođi od šoka pozlilo.

Ubojstvo je šokiralo i mještane ovog korzikanskoga mjesta u kojem je obitelj Mauricea Coste vrlo poznata. Jedan od četvorice njegove braće, Jacques Costa, gradonačelnik je susjednog gradića Moltifao, udaljenog desetak kilometara od mjesta Ponte-Leccia, a tijekom dana mještani su kroz nevjericu komentirali “Costa je mrtav”.

Članovi ove poznate korzikanske bande tijekom dosadašnjjih suđenja za razna kaznena djela opovrgavali su postojanje kriminalne organizacije, no sumnjiči ih se za širok raspon financijskih zločina, od pranja novca preko ilegalnog kockanja, čak i povezanost s ruskom mafijom. Riječ je o bandi koju se smatra jednom od najmoćnijih i najutjecajnijih kriminalnih organizacija ovog francuskog otoka.

Oteli ključeve sefa

Među stotinjak velikih pljački smatra ih se odgovornima i za najveću pljačku banke u povijesti Švicarske. Pljačka se dogodila u ožujku 1990. godine, a iz bankovnih je sefova Union Bank of Switzerland u središtu Geneve tada nestalo 31,4 milijuna švicarskih franaka, odnosno današnje vrijednosti oko 26 milijuna eura. Ključeve sefa oteli su od jednog čuvara.

Novac nikada nije pronađen. Navodno je opran kroz lokalne noćne klubove, barove, kockarnice i hotele, a navodno su se svojim ilegalnim aktivnostima proširili i na klubove u Africi i Italiji.

Costa je bio jedan od trojice šefova ove poznate korzikanske bande koji su u spektakularno osmišljenom planu uspjeli pobjeći iz zatvora u Borgou nedaleko od korzikanskog gradića Bastije 2001. godine. Trojica muškaraca tada su izašla iz zatvora na glavna vrata, s obzirom na to da je direkcija primila lažnu sudsku naredbu faksom za njihovo oslobađanje.

Njihovi su pomagači, kasnije se doznalo, lažnu faks poruku poslali iz hotela u blizini Marseillesa.

No, mafijaška ruka sustigla ih je te su sva trojica do danas ubijena; jedan u eksploziji bombe poljoprivrednog hangara 2009., drugi u mafijaškom obračunu iste godine, a na kraju je ista sudbina zatekla i Mauricea Costu koji je pukom srećom izbjegao atentat prije tri godine.

Krvavi mafijaški rat

U nemilosrdnom ratu klanova 2010. godine ubijen je i nećak Mauricea Coste, 30-godišnji Florian, u automobilu u kojem je zajedno s njime bilo i njegovo dvoje djece od 5 godina i samo osam mjeseci stara beba. Ime ove bande koja je osnovana 70-ih godina prošloga stoljeća vezuje se uz još najmanje 30-ak smaknuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:12