NEPRISTOJNI DRŽAVNIK

U OČEKIVANJU VLADIMIRA PUTINA Ruski predsjednik uvijek kasni, papa ga čekao 50 minuta!

Njemačka kancelarka čekala ga je 40 minuta, a američki državni tajnik John Kerry za sastanka na kojem se raspravljalo o Siriji na Putina je čekao nevjerojatna tri sata
 afp

Prošli je tjedan i sam papa ruskog predsjednika Putina čekao – pedeset minuta. Vatikanski su se službenici, papini suradnici, tresli na zimi, čekajući na dolazak Vladimira Putina koji se na kraju ispričao govoreći da su ga zadržali prosvjednici ispred hotela, demonstranti okupljeni ne bi li upozorili na kršenje ljudskih prava u Rusiji te da dadu potporu članicama feminističke umjetničke skupine aktivistica Pussy Riot.

Nedugo prije toga Putin je južnokorejsku kolegicu, Park Geun-hye za vrijeme posjeta Seulu pustio da ga čeka pola sata. Na putu do korejske predsjednice, u trenutku kad je već kasnio, zaustavio se - porazgovarati s ljubiteljima borilačkih vještina.

„Gospodine Putin, slijedeći put dođite na vrijeme!“, zajedljivo su komentirali u Korea Timesu. No, kolege s ruskog portala Slon.ru odgovorili su im da se ne bi trebali ljutiti, jer činjenica da je Putin kasnio tek 30 minuta upućuje na to da prema korejskoj predsjednici gaji veliko poštovanje.

Više nitko valjda i ne očekuje da ruski predsjednik dođe na vrijeme. Zabilježeno je da je 2003. na prijem kod engleske kraljice Elizabete II zakasnio 14 minuta, 2012. ga je njemačka kancelarka čekala 40 minuta, američki državni tajnik John Kerry za sastanka na kojem se raspravljalo o Siriji na Putina je čekao nevjerojatna tri sata, 2002. dva je sata kasnio na groblje u Bashkortostanu gdje su ga čekali roditelji čija su djeca poginula u avionskoj nesreći. „Kašnjenje je često posljedica njegove preciznosti, pedantnosti s kojom pristupa svemu. Prije važnih sastanaka često provjerava izvore informacija, udubljuje se u pitanja, i kao rezultat toga kasni.", kazao je izvor blizak Putinu za Moskovski Komsomolets.

2012. je na Krimu ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču kasnio na razgovore o isporuci plina, no to ga nije spriječilo da se zaustavi i popriča s prijateljem kojeg je slučajno sreo. Na koncu je stigao s gotovo četiri sata zakašnjenja.

Ruski politički komentator Dmitri Abramov tvrdi da Putinovo kašnjenje ide iz njegove želje da „pokaže da on ima mjesto cara u globalnoj politici, kao u najboljim danima ruskog carstva.“ I nekadašnju suprugu Ljudmilu, kazala je, uvijek je, dok su izlazili kao mladić i djevojka, ostavljao da ga čeka. Prisjećajući se školskih dana sam je Putin jednom izjavio: "Nisam imao vremena da se obučem, u školu bih otrčao poput metka, bez kaputa." „Mala je šansa da će se ikada promijeniti“, komentiraju ruski blogeri, „taj će zakasniti i na vlastiti sprovod“, predvidljivo se šale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:30