ATENTAT U SLOVAČKOJ

Ficov oporavak je upitan, ministar otkrio motive atentatora; Policija: Stižu prijetnje i ostalim članovima vlade

Osumnjičenik Juraj Cintula je odmah priveden, a premijer Fico hitno je prebačen u bolnicu

Atentat na Fica

 Afp/

Ključni događaji:

- U pokušaju atentata u srijedu poslijepodne ustrijeljen je slovački premijer Robert Fico

- Atentat se dogodio u gradu Handlova, oko 150 km od Bratislave

- Fico je navodno pogođen s više hitaca i u teškom je stanju prevezen u bolnicu

- Napadač Juraj Cintula je uhićen, riječ je o književniku (71)


NOVO 19:30 - Slovački mediji prenose kako je policija Srbije privela muškarca osumnjičenog da je prijetio predsjedniku Aleksandru Vučiću zbog komentara o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica u srijedu. Rekao je to danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, javljaju srbijanski mediji.

Vučić je u srijedu na društvenoj mreži X napisao da ga je atentat na Fica šokirao. Slovačkog premijera nazvao je ‘velikim prijateljem Srbije i svojim osobnim prijateljem‘.

‘Dragi prijatelju, molim se za tebe i tvoje zdravlje‘, poručio je Vučić Ficu koji je zadobio višestruke rane vatrenim oružjem.


17:30 - Šef slovačke policije Ľubomír Solák rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji da slovačka policija bilježi prijetnje članovima vlade i raznim drugim političarima nakon napada u srijedu na premijera Roberta Fica.

Prijetnje pucnjavom upućene su, primjerice, Branislavu Becíku, načelniku regije Nitra. U vezi s tim podnesena je kaznena prijava, rekla je regionalna glasnogovornica Silvia Zeumerová prema slovačkim medijima. Odbila je otkriti dodatne detalje. Becík je član vladine stranke Glas socijaldemokracije, zastupnik u slovačkom parlamentu i vođa kandidata svoje stranke za izbore za Europski parlament, piše slovački portal Blesk.


16:20 - Nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica u srijedu, predsjednik stranke Napredna Slovačka Michal Šimečka odbija optužiti oporbu i medije za taj čin. Na današnjoj konferenciji za novinare predložio je i da se slovački političari najmanje stotinu dana suzdrže od međusobnog napadanja i tako se izvuku iz ‘prljave spirale‘.

‘Odbijam svaliti krivnju za ono što se dogodilo na oporbu i medije‘, rekao je čelnik najveće oporbene stranke u Slovačkoj. Šimečka je napad na Fica opisao kao čin pojedinca koji nema nikakve veze s mirnim oporbenim prosvjedima protiv nekih poteza aktualne slovačke vlade. ‘Najmanje što nam treba je međusobno optuživanje.‘


16:10 - Zdravstveno stanje slovačkoga premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je reći hoće li se oporaviti, rekao je u četvrtak njegov zamjenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Europu.

"Nažalost još ne mogu reći da pobjeđujemo u nastojanju da spasimo Ficov život niti da su prognoze pozitivne jer su posljedice ranjavanja izazvane četirima prostrijelnim ranama takve da će odgovor organizma na njih i dalje biti vrlo težak", rekao ministar Kalinak.

Više pročitajte OVDJE.


15:31 - Bivši slovački premijer Peter Pellegrini je nakratko posjetio Fica.

- Njegovo je stanje i dalje ozbiljno, rekao je.

S Ficom je razgovarao nekoliko minuta.

- Premijera čekaju kritični sati i dani. Za dlaku je izbjegao smrt, rekao je Pellegrini tijekom brifinga ispred bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici.


14.55 - Slovačka policija trenutačno istražuje 32 slučaja odobravanja napada na premijera Fica.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova, svi ti ljudi bit će uhićeni. Ujedno je pozvao javnost da ne "dolijeva ulje na vatru" u vidu odobravanja zločina ili prijetnji smrću drugim osobama.

image

Robert Kalinak

Tomas Benedikovic/Afp

14.50 - Ministar obrane Robert Kalinak potvrdio je da se Juraj Cintula sastao s proruskom grupom ‘Slovački vojnici‘, ali je, prema njegovim riječima, s njima htio samo razgovarati.

- Bio je pacifist i htio ih je samo zamoliti da ne koriste oružje - rekao je Kalinak.

image

Juraj Cintula

Facebook/

NOVO 14:10 Bivši zaštitar i pjesnik Juraj Cintula (71), koji je osumnjičen da je ustrijelio slovačkog premijera Roberta Fica, živio je četrdeset godina u gradu Levice. Novinari Guardiana razgovarali su s jednim od njegovih susjeda i prijatelja koji kaže kako je šokiran onime što se dogodilo.

“Bio je pristojan, uslužan i smiren tip”, rekao je njegov dugogodišnji susjed i prijatelj Mile L’udovit dok je stajao ispred skromne sive stambene zgrade u kojoj su njih dvojica živjeli.

image

Bolnica u Banskoj Bistrici

-/Afp
image

Bolnica u Banskoj Bistrici

-/Afp

L’udovit je rekao da je posljednji put vidio Cintulu u ponedjeljak te da je njegovo ponašanje bilo uobičajeno.

“Poznajem ga desetljećima. Ako je nešto planirao, nije bilo nikakvih znakova. Ali ne mogu znati što mu je bilo u glavi.”

Slovačka policija još nije službeno imenovala Juraja Cintulu kao napadača. L‘udovit je potvrdio ranije medijske napise da je Cintula bivši zaštitar koji je pisao pjesme.

U videu za kojeg se ne zna kad je nastao, a objavljen je na Facebooku, vidi se muškarac, za kojeg je Reuters potvrdio da je napadač, govori: "Ne slažem se s vladinom politikom."

L’udovit je rekao da bi njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula bio ljutit zbog onoga što je vidio kao sve veće napade na slobodu govora pod Ficovim vodstvom.

“Ali nikad ne bih pomislio da je sposoban za takav čin. Nikad nije prijetio nasiljem”, rekao je susjed.

"Nemam objašnjenje zašto je učinio to što je učinio", dodao je, odmahujući glavom.


13:40 Matus Šutaj Eštok, slovački ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da je atentator na Fica optužen za pokušaj ubojstva. Rekao je i da je napad na Fica bio "politički motiviran".

Potvrdio je da je osumnjičenik, za kojeg se vjeruje da ima 71 godinu, bio "vuk samotnjak" koji nije pripadao nijednoj političkoj stranci, ali je prethodno sudjelovao u prosvjedima protiv vlade.


13:30 Slovačka Pravka objavila je da bi ustrijeljeni premijer Robert Fico trebao na još jednu operaciju te da bi mu lijekovi koje prima mogli uzrokovati probleme.


12:54 Novoizabrani predsjednik Peter Pellegrini, koji stupa na dužnost 15. lipnja, trebao bi posjetiti premijera Roberta Fica koji je, prema pisanju slovačkih medija, jutros u bolnici komunicirao s okolinom.


12:45 TV Markiza javlja da je napadač rekao policiji da je isplanirao napad nekoliko dana ranije. Tvrdi da je htio ozlijediti premijera Fica, ali da ga nije htio ubiti, a da je na kraju učinio to sve, prenosi Blesk.

- Dugi niz godina bio je vlasnik vatrenog oružja i znao je da može ispaliti pet hitaca u osobu, u njezine vitalne organe, rekao je na televiziji bivši direktor Slovačke nacionalne agencije za kriminal, Ľubomír Daňko.

Prema njegovim riječima, nakon napada počinitelji često tvrde da nisu htjeli ubiti žrtvu.


12:10 Slovačka predsjednica Zuzana Čaputová obratila se javnosti na pressici nakon atentata na premijera Fica.

“Izađimo iz začaranog kruga mržnje i međusobnih optužbi. Ono što se jučer dogodilo je individualni čin. Ali za napetu atmosferu mržnje svi smo zaslužni. Danas smo s novoizabranim predsjednikom (Peterom Pellegrinijem) dogovorili da ćemo u predsjedničku palaču pozvati čelnike svih parlamentarnih političkih stranaka s jedinim ciljem smirivanja situacije i odbacivanja nasilja”, rekla je Čaputová na današnjoj konferenciji za novinare.

“Mi političari moramo imati moć nad svojim emocijama. Ako želimo obnašati javnu vlast u državi, moramo kontrolirati svoje misli, riječi i djela. Jer ono što mislimo to i postajemo, a mi sada prije svega trebamo postati bolji ljudi", dodala je.

Pellegrini, koji na dužnost stupa 15. lipnja, pozvao je političke stranke da privremeno odgode izbornu kampanju prije europskih izbora.

"Kampanja, naravno, sa sobom nosi i sukobe, zaoštravanje situacije i okrivljavanje političara. A još jedan sukob posljednje je što Slovačkoj danas treba", rekao je.


11:35 Slovački portal Refresher News piše kako su njihovi novinari pročitali jednu od knjiga koje je pisao napadač na Fica Juraj Cintula. U knjizi pod nazivom ‘Efata: o Ciganima i Romima‘, objavljenoj 2015. godine, iznosi radikalne stavove po uzoru na Mariana Kotlebu, najozloglašenijeg slovačkog političkog ekstremista, piše Refresher.

U knjizi navodi da podržava Kotlebine ideje o ukidanju socijalnih naknada Romima. Podsjećaju da je Kotleba u političkom programu svoje stranke napisao da ‘baš ništa neće dati prazitima koji odbijaju raditi‘. Cintula je citirao njegov program i napisao da se u potpunosti slaže s njim.

Pisao je i o Ljubomiru Harmanu, Slovaku koji je u kolovozu 2010. godine počinio pokolj u bratislavskoj četvrti Devinska Nova Ves, kada je ubio šest članova romske obitelji, u Bratislavi još jednu osobu, a zatim počinio samoubojstvo.

Cintula suosjeća s Harmanom. Piše da je on čovjek koji više nije mogao podnijeti teret bijesa koji je nosio sa sobom cijeli život". Slovački dužnosnici tada su pak demantirali napise da je bio rasist i agresivni samotnjak.


10:03 Portal TVnoviny.sk javlja da je napadač Juraj Cintula nedavno izražavao prosvjedovao protiv premijera Fica,

U mjestu Dolní Krupá, gdje je slovačka vlada održala sjednicu 24. travnja, prosvjedovala je šačica prosvjednika, a među njima i Cintula. Uzvikivali su poruke poput ‘živjela Ukrajina‘, ‘podlaci‘ i ‘dosta Fica‘. Imali su i transparente podrške slovačkoj javnoj televiziji.


9:55 Slovačka TV Joj javlja je da je policija tijekom noći dovela napadača do njegovog automobila. Policija je sumnjala da bi u vozilu moglo biti eksploziva, ali to nije potvrđeno. Osumnjičenik je cijeli dan nakon uhićenja proveo u policijskoj postaji u Handlová.


9:20 - "Robert Fico je u teškom, ali stabilnom stanju", priopćio je slovački ministar obrane Robert Kaliňák.

Ravnateljica bolnice Miriam Lapuníková rekla je da je zadobio višestruke ozljede i da je bio u operacijskoj sali pet sati. Do daljnjeg ostaje na intenzivnoj njezi.

- Stanje premijera je stabilno, ali doista vrlo ozbiljno, pa će i dalje ostati na odjelu intenzivne njege, gdje će se o njemu brinuti cijeli tim liječnika, rekla je ravnateljica bolnice Lapuníková.

"Trenutno se poduzimaju daljnje radnje kako bi se poboljšalo njegovo stanje", kazao je Kaliňák.


9:00 Slovački mediji podsjetili su jučer na govor koji je proruski populistički premijer Robert Fico objavio 10. travnja na Facebooku kada je govorio o prijetnjama upućenim vladinim političarima.

“Čekam da se frustracija naprednjaka koju hrane mediji pretvori u ubojstvo nekog političara u vladi”, poručio je na Facebooku.

Više pročitajte OVDJE.


8:55 Novinarima se obratio prestavnik bolnice koji je priopćio da je operacija slovačkog premijera trajala pet sati i sada je njegovo zdravstveno stanje stabilizirano. Iz bolnice poručuju da Fico ostaje na odjelu intenzivne njege, prenosi portal Novinky.


7:47 Državni tajnik slovačkog ministarstva okoliša Filip Kuffa napisao je jutros na Facebooku da je premijer Robert Fico u stabilnom stanju.


7:10 Kremlj je u četvrtak osudio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica i poželio mu brz oporavak nakon što je upucan napuštajući sjednicu vlade.

"Naravno, osuđujemo ovaj napad najoštrije moguće", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Izvestija.

"Smatramo to apsolutno neprihvatljivim - ovo je zaista velika tragedija."


6:37 Portal Blesk javlja kako ministarstvo unutarnjih poslova i policija još uvijek nisu službeno obznanili točan motiv atentata na Roberta Fica. Kao privedeni muškarac, koji se premijeru Ficu približio nakon sjednice Vlade u gradu Handlova i pucao na njega, navodi se Juraj C.

Zasad nije predviđena konferencija za novinare o Ficovu trenutnom zdravstvenom stanju.

U Bratislavi se sastaje Vijeće državne sigurnosti na kojoj će vjerojatno biti govora o podizanju mjera sigurnosti za najviše državne dužnosnike.


6:20 Pojedini portali prenose prvu izjavu koju je policiji dao 71-godišnji književnik Juraj Cintula po uhićenju. Osumnjičen je da je ustrijelio Roberta Fica jučer nakon sjednice Vlade.

“Ne slažem se s politikom Vlade. Uostalom, masovni mediji se likvidiraju, zašto se napada RTVS, Mazák, zašto ga smjenjuju?, navodno je izjavio Cintula te tako priznao da je njegov napad politički motiviran.

Jan Mazák je inače sudac, donedavni član Sudbenog vijeća Slovačke. Terete ga da je svoju dužnost zlorabio za prikupljanje nezakonitih podataka o sucima.


5:35 Portal Cas.sk javlja da je policija pretresla stan osumnjičenog napadača Juraja Cintule i odvela njegovu suprugu na ispitivanje. Objavljena je fotografija kako suprugu Cintule izvode iz stana. Glavu je prekrila novinama kako joj fotoreporteri ne bi mogli snimiti lice.


5:30 Kako javlja slovački portal Štandard, liječnici pretpostavljaju da bi Robert Fico u jutarnjim satima, dan nakon atentata trebao moći komunicirati. Iz operacijske sale prebačen je u bolničku sobu.


5:25 - Danas sam vidio kako plaču ljudi koji nikada nisu voljeli Roberta Fica. To nas je sve dirnulo. Volio bih da nas to ujedini. Jer kohezija je najvažniji alat za prevladavanje ovog strašnog razdoblja i vraćanje stabilnosti države, izjavio je jučer navečer Ficov savjetnik Eduard Chmelár.


Slovački premijer Robert Fico jučer je ustrijeljen i teško ozlijeđen u atentatu koji je nakon sjednice Vlade u gradu Handlova na njega počinio 71-godišnji Juraj Cintula, slovački književnik.

Bio je u kritičnom stanju, nakon što je pogođen s više hitaca, no na kraju jučerašnjeg dana stigle su ohrabrujuće vijesti da će premijer ‘preživjeti‘.

- Bio sam jako šokiran... Srećom, koliko ja znam, operacija je dobro prošla - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... Trenutačno nije u životnoj opasnosti - rekao je Tomas Taraba, zamjenik premijera.

image

Trenutak kada su policajci savladali napadača

-/Afp

Slovačka ministrica zdravstva Zuzana Dolinková poručila je da je premijer Fico u rukama vrhunskog medicinskog tima u bolnici Roosevelt u Banskoj Bistrici. Na operacijskom stolu proveo je više od tri sata.

Bolnicu Roosevelt, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije i vojska.

image

Premijera Fica helikopterom prebacuju u bolnicu

-/Afp

Prema dosadašnjim informacijama koje prenose slovački mediji, premijer je pogođen u trbuh, drugi metak također je prošao kroz trbuh te završio u zglobu kuka, a treći ga je pogodio u rame. Propucano mu je crijevo i krvari u trbušnoj šupljini. Stanje mu je teško.

Brojni svjetski čelnici oštro su osudili atentat na slovačkog premijera. Među njima su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, američki predsjednik Joe Biden, ruski predsjednik Vladimir Putin i mnogi drugi.

Snimljen je trenutak kada je pomahnitali pisac počeo pucati na Fica.

Sva detalje o jučerašnjem atentatu na slovačkog premijera Roberta Fica koje smo pratili iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:26