VIDEO PORUKA

'U SRBIJI NEMA BRUTALNIH IZLJEVA NACIONALIZMA KAO U HRVATSKOJ' Tomo Nikolić o odnosima dvije zemlje

BEOGRAD 27112003TOMISLAV NIKOLIC POTPRESEDNIK RADIKALNE STRANKEfoto matija KOKOVIC -desk-
 Matija Koković/CROPIX

U intervjuu za srbijanski Happy TV srpski predsjednik Tomislav Nikolić dotaknuo se Hrvatske i Ive Josipovića , za kojeg kaže kako je oduvijek ljut na njega te kako se u Hrvatskoj događaju nevjerojatni šovinistički izljevi prema Srbima.

- Gospodin Josipović se tobož naljutio još kad sam izabran za predsjednika Republike, njega je naljutio moj izbor. Iskoristio je neku moju izjavu o Vukovaru, tobož da pokaže kako nisu prestale aspiracije Srbije na hrvatski teritorij, iako sam čak i kao kandidat Srpske radikalne stranke za predsjednika Republike prije 5 godina govorio da Srbija priznaje Hrvatsku u granicama u kojima je Hrvatska članica Ujedinjenih naroda. I obrazlagao to time da Srbija traži da joj bude priznato da je Kosovo i Metohija u njenom sastavu pošto je u njenom sastavu u Ujedinjenim narodima. I kako bismo mi Hrvatskoj otimali teritorij, a hoćemo da nam Ujedninjeni narodi obrane naš teritorij - kazao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je zatim kazao da "nije on kriv što se događaju ovoliki izljevi brutalnog nacionalizma i šovinizma u Hrvatskoj, kakvih u Srbiji više nema".

- Srbija je mnogo dalje od Hrvatske otišla u prihvaćanju da rata više nema. U Srbiji postoji udruženje bivših ratnika, ali ono se bori samo za svoja prava, uopće se ne bori protiv Hrvata, protiv Bošnjaka. U Hrvatskoj postoji udruženje nekih sudionika rata koje se bori isključivo protiv Srbije, isključivo prosvjeduju ako se nešto dobro napravi srpskom narodu u Hrvatskoj. Hoće uvesti ćirilicu u Vukovar. Kako da je ne uvedu kad jsu više od 30 posto, možda i 40 posto, stanovnika Vukovara Srbi. Da su Nijemci dobili bi njemački jezik. Ali ako su Srbi onda u Hrvatskoj ne mogu dobiti to pravo. Ja se ni zbog toga ne ljutim na gospodina Josipovića. Ako može sprovesti vlast, neka sprovede, ako ne može valjda će mu netko u Europi kazati: - Pa čekaj, ti ulaziš u EU a ne možeš regulirati osnovna demokratska pitanja - kazao je srpski predsjednik Nikolić te nastavio:

- Mi nismo inzistirali na nekim aneksima koji bi opteretili Hrvatsku i njezin ulazak u EU kao što je povratak imovine Srbima, mirni povratak Srba na svoju imovinu. Znate, to bi mi sličilo na učenika koji dobije jedinicu zbog prepisivanja, a on kaže, "pa i moj je prijatelj prepisivao". Neka oni putuju u Europu. Mi imamo u planu, posebno u Africi i arapskom dijelu svijeta, ogromne poslove na kojima bi mogli ponovno surađivati srpska, hrvatska i slovenska gospodarstva. Valjda ćemo u tome uspjeti, ali na izazivanju straha kod svog naroda od drugog naroda, ne postižu se politički bodovi i tako se ne vodi politika. I mene nikada nećete čuti kako kažem da je Srbija ugrožena od Hrvatske, Bosne i Hercegovine, od ovoga ili onoga. Srbija jedino sama sebe može ugroziti ako ne budemo mudri, ako ne budemo vodili računa o interesima Srbije, njenih građana, njene djece, njene budućnosti... - zaključio je Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:57