DISRUPCIJA TRŽIŠTA

U susjednu državu došlo 25.000 Rusa i Ukrajinca, cijene najma eksplodirale: ‘Iselila sam, znate koliko novaca sad traže?!‘

Najam stanova u Crnoj Gori porastao je između 30 i 35 posto nakon što se doselilo 25 tisuća došljaka

Prizor iz Podgorice

 G. Thielmann/Imagebroker/Profimedia/G. Thielmann/imagebroker/profimedia

Početkom rata u Ukrajini mnogi su izbjegli Ukrajinci, ali i Rusi koji su iz raznih razloga napustili svoju domovinu, odlučili preseliti u druge države. Posebno ih je privlačila jugoistočna Europa zbog kulturnih sličnosti. Među državama gdje ih se zaputilo nekoliko tisuća je i Crna Gora gdje je 25 tisuća Rusa i Ukrajinaca, kako prenosi Al Jazeera, zbog svoje platežne moći dovelo do prave disrupcije tržišta nekretnina. Naime, stanodavci su želeći više zaraditi povećali cijenu najma, što mnogi prosječni Crnogorci nisu mogli platiti, stoga su počeli napuštati stanove.

Jedna od njih je i Bojana Moškov koja je iselila iz svog jednosobnog stana. Sada je u Podgorici našla drugu nekretninu, ali kako bi platila najamninu jedino si je mogla priuštiti suživot s cimerom.

- Tako mi je jeftinije i moje trenutno materijalno stanje ne može pratiti da iznajmim jednosoban stan koji dođe od 400 eura ili više. Prije sam ga plaća 250 ili 300, a sad su i neke agencije koje sam kontaktirala rekle da nemaju za manje od 600 eura - objasnila je Bojana Moškov.

Došljaci preferiraju jednosobne stanove u boljim susjedstvima. Najviše traže stanove u Podgorici i na crnogorskoj obali gdje je cijena najma od početka rata u Ukrajini narasla između 30 i 35 posto. Nemogućnost podstanara da isplaćuju najam postala je i političko pitanje zbog čega iz Udruženja podstanara traže državu da najugroženijima subvencionira troškove.

- Pričamo o hiljadama podstanara koji se više, jednostavno, ne mogu izboriti s novonastalom situacijom. Reakcija od države mora biti hitna i u par dana se mora donijeti socijalni plan za podstanare - Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

Iz Vlade Crne Gore su kazali kako su spremni pomoći podstanarima, ali, kako izvještava Al Jazeera, nisu otkrili na koji bi način to učinili. Jedan od problema je i što najveći dio podstanara nema ugovor o zakupu sa stanodavcima pa je pitanje koliko bi ih uopće ostvarilo pravo na subvencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:09