JUTARNJI U SLOVENIJI

‘U tri dana spavao sam četiri sata. Ne sjećam se ovakvog požara, možda jedino u Hrvatskoj 1998.‘

Vraćamo se kućama jer nas je povukao naš glavni vatrogasni zapovjednik nazad u Istru pred vikend - kaže nam Serđo Šilić iz Pazina

Požar u Sloveniji

 Goran Šebelić/ Cropix, Facebook/Slovenska policija

- Nismo oka sklopili ove noći. Pomagali smo od jučer kada smo došli. Najprije smo vodom punili bazene za helikoptere, a onda smo išli na liniju požara zajedno s drugim kolegama. Ubili smo oko možda sat-dva, gdje smo stigli. Većinom u kamionu, rekli su nam istarski vatrogasci koji već tri dana pomažu slovenskim kolegama u gašenju najvećeg slovenskog požara.

Njih 17 izmijenilo se u tri dana na ovom ogromnom požarištu kojemu se ne vidi kraj niti početak. A veliki požar na slovenskom Krasu i dalje ne jenjava, iako se situacija smirila ove noći.

Požar je zahvatio tako veliko područje da je podijeljeno na četiri sektora i svaki ima svoj štab. No, to očito nije dovoljno da se požar lokalizira, a vjetar jača. Helikopteri stalno nadlijeću nad našim glavama. Vatrogasni zapovjednik Serđo Šilić iz javne vatrogasne postaje Pazin koji je na Krasu već treći dan pokazuje nam zahvaćenu površinu.

image

Serđo Šiilć

Goran Šebelić/Cropix

- Teško mi je reći gdje mu je granica. To mi odavde niti ne možemo vidjeti. Ogromno je to područje i ima više žarišta. Situacija se mijenja iz sekunde u sekundu, govori nam ovaj iskusni vatrogasac dok se pola kilometara od nas dalje širi vatra.

Vatrogasne snage raspoređene su posvuda, ceste su pune vatrogasnih vozila iz cijele Slovenije, policija kontrolira promet i ulazak na mjesta zahvaćena požarom. Čuju se sirene. Prema zadnjim informacijama, tri su slovenska vatrogasca kod Cerja okružena vatrom. U pomoć im priskače čak tri helikoptera s vodom.

Slovenski vatrogasci pile uz ceste visoko drveće da barem tako obuzdaju vatru.

Borba protiv vatrene stihije nastavlja se i s tri helikoptera Bell 412 te zrakoplovom Pilatus PS-6, kako je izvijestilo slovensko ratno zrakoplovstvo.

- Ja sam ovdje već treći dan i sada se vraćamo kućama jer nas je povukao naš glavni vatrogasni zapovjednik nazad u Istru pred vikend. Dolazi vikend i kod nas je moguće da se nešto dogodi. Pomogli smo koliko smo mogli, kaže nam Šilić. Iscrpljen jer je u tri dana spavao samo četiri sata.

- Ovdje je poprilično nepristupačan teren, pa je teško gasiti, a i gasi se helikopterima. Pomažu Talijani i Česi te naš kanader. Mi ne znamo točno kako je organizirano gašenje jer smo samo na ispomoći, ali ne sjećam se kada sam zadnji put bio na tako velikom požaru. Možda 1998. kada je gorjelo na Korčuli. Teren je sličan našemu u Istri. Većinom su šume, a oko kuća je nešto obrađenih površina, priča nam Šilić koji se zajedno s devetero vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi iz Pazina, Umaga, Poreča i Pule smjestio prije odlaska kraj spomenika palim vojnicima u Cerju odakle se vidi kako bukti požar. Gori na više lokacija, a dim je obavio sve.

Puno prometnica između Cerja i Krasa bilo je zatvoreno, počevši od talijanske autoceste gdje se još vide tragovi vatre nedavno opožarenog područja. Talijanske snage su na svom terenu - od vatrogasaca, do civilne zaštite i policije koja je zatvorila dio cesta. Talijani nadziru svoje opožareno područje i gase zaostalu vatru. Dima je danas bilo manje nego sinoć, iako su Kopar i Trst u sumaglici. Vjerojatno i od dima. A miris paljevine osjetio se tek 10 kilometara prije Cerja, malog mjesta nedaleko od granice Slovenije i Italije.

A dio stanovnika slovenskih mjesta koja su prije tri dana bila evakuirana, vraćeni su kućama. Srećom u ovom požaru, kojega Slovenija ne pamti nije izgorjela niti jedna kuća. Kako nam kaže Šilić, požar je došao u vrtove u mjesta Sela na Krasu koje je bilo evakuirano radi predostrožnosti. Kada je opasnost prošla, mještani su se mogli vratiti kućama.

Istarski vatrogasci još su u Cerju iako su već trebali biti kod kuće. Slovenski kolege su ih zamolili da im još ostanu pomoći.

Na terenu je oko 900 slovenskih vatrogasaca koji su uspjeli noćas lokalizirati požar. No, kako smo čuli od jednog vatrogasca iz Maribora koji je došao sa svojim timom danas ujutro na Kras, požar se zbog vjetra opet razbuktao.

- Teško je gasiti na ovom terenu jer ne možemo unutra. Sve je puno zaostalih mina iz Prvog svjetskog rata, veli nam dok prati situaciju na požarištu koji gase njegovi vatrogasci.

- Evo pobjeglo im je. Vidite tamo. Teško je gasiti. A i nemamo zračne snage. Ovdje je možda petina slovenskih vatrogasaca i to nije dovoljno, kaže nam vatrogasac iz Maribora.

image

Požar u Cerju

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image

Istarski vatrogasci

Goran Šebelić/Cropix
image

Slovenski vatrogasni centar na terenu

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image

Požar u Cerju

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:04