ISPRAĆAJ HUGA CHAVEZA

U Venezuelu dolaze Fidel Castro i Ahmadinedžad, a Chavezovo tijelo bit će balzamirano

Chavez je umro u utorak nakon dvogodišnje borbe s rakom
 AP

CARACAS - Najmanje dvadesetak šefova država nazočit će danas državnom ispraćaju pokojnog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, čije je tijelo izloženo u vojnoj akademiji u Caracasu od srijede obišlo dva milijuna ljudi.

Upravo su zato venezuelanske vlasti Chaveza odlučile balzamirati "poput Lenjina ili Mao Zedonga", kako je to u četvrtak izjavio potpredsjednik države Nicolas Maduro, i nakon državnog ispraćaja izložiti njegovo tijelo još barem sedam dana "kako bi ga svi mogli vidjeti" i odati mu počast.

Chavez je umro u utorak nakon dvogodišnje borbe s rakom. U komu je pao u ponedjeljak, kazao je izvor u vladi u Caracasu, pošto mu se rak proširio na pluća.

Na pogreb u petak doći će većina latinoameričkih šefova država, uključujući i kubanskog Fidela Castra. Najavljen je i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a doći će i američko izaslanstvo, ali nije još poznato na kojoj razini.

Aktualni potpredsjednik Venezuele Nicolas Maduro položit će u petak navečer prisegu kao privremeni predsjednik i vodit će državu do izbora koji bi se morali održati u roku od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:38