SMRTONOSNI NAPAD

Ubili krokodila, pa mu u utrobi pronašli ostatke nestalog ribiča: ‘Od Kevina su ostale samo japanke‘

Darmody je bio iskusan ribič. Oni koji su s njim lovili taj dan nisu vidjeli napad...

Ilustracija

 David Salvatori/Vwpics/Sciencephoto/Profimedia/David Salvatori/vwpics/sciencephoto/profimedia

Kevin Darmody (65) posljednji put viđen je u subotu u Kennedy‘s Bendu - poznatom staništu morskih krokodila u udaljenom dijelu sjevernog Queenslanda, gdje je pecao s prijateljima. Nakon dvodnevne pretrage područja, policija je eutanazirala dva velika krokodila i pronašla dijelove ljudskog tijela, prenosi BBC.

Policija pretpostavlja da pronađeni ostaci pripadaju upravo nestalom Australcu, a ubrzo će provesti i formalni postupak identifikacije. Dva krokodila duljine 4,1 i 2,8 metara ubijeni su u ponedjeljak nedaleko od mjesta gdje je Darmody posljednji put viđen. Ljudski ostaci pronađeni su samo u jednoj životinji, iako se vjeruje da su oba krokodila sudjelovala u napadu.

Darmody je bio iskusan ribič i poznati član zajednice u Cape Yorku, a ribari koji su s njim lovili taj dan nisu vidjeli napad. Čuli su ga kako viče, nakon čega je uslijedio glasan pljusak.

- Otrčao sam dolje, od njega nije bilo ni traga, samo su njegove japanke stajale na obali, rekao je njegov prijatelj John Peiti za Cape York Weekly.

Krokodili su uobičajeni na sjeveru Australije, ali napadi su rijetki. Ovo je tek 13. smrtonosni napad u Queenslandu od početka vođenja evidencije 1985. godine. Ribič je u sličnim okolnostima ubijen i dvije godine ranije na otoku Hinchinbrook, a smrtonosnih napada bilo je i na krajnjem sjeveru države 2017. i 2016.

Od zabrane lova 1974. godine, populacija krokodila u Queenslandu skočila je s niskih 5000 na oko 30.000. Istraživanje iz 2019. tvrdi da na svaki kilometar rijeke dolazi prosječno 1,7 odrasli krokodil. "Problematični krokodili" uklanjaju se iz područja na kojima prijete javnoj sigurnosti te se u rijetkim slučajevima i eutanaziraju.

Ti brojevi su puno manji u usporedbi s australskim sjevernim teritorijem, koji je dom najvećoj svjetskoj populaciji divljih krokodila i broji oko 100.000 gmazova. Unatoč brojnim upozorenjima, u prosjeku su se napadi krokodila događali 1-2 put godišnje, no niti jedan napad nije se dogodio još od 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:18