IZVJEŠĆE IHS MARKITA

UGLEDNI ANALITIČARI 'Islamska država i dalje je najopasnija militantna grupa, a imaju i nove planove. No, jedna organizacija mogla bi biti još gora'

Borci ISIS-a u Palmiri
 Amaq handout / REUTERS

Britanska kompanija IHS Markit, koja se između ostalog bavi analizama vezanim uz obranu i sigurnost, objavila je svoje tradicionalno izvješće o napadima militantnih skupina u protekloj godini, piše IHS Janes.

Prema njihovim podacima u 2016. godini militantne skupine su diljem svijeta počinile 24.202 napada, što je veliki porast u odnosu na 2015. godinu kada je taj broj iznosio 18.987.

- U 2016. uočen je znatni rast u broju napada naprema 2015. godini. Vidjeli smo više asimetričnih napada niže razine i porast napada u konfliktnim zonama poput Istočne Ukrajine - rekao je Matthew Henman, šef Centra za terorizam i pobune u IHS Janes-u.

Od svih napada prošle godine, čak 45 posto njih počinile su militantne skupine u Iraku ( 3.350 napada) i Siriji (7.497 napada). Za veliki dio tih napada odgovorni su džihadisti Islamske države koji su ujedno odgovorni za 18 posto svih napada u svijetu i 39 posto svih civilnih žrtava napada.

Također je zabrinjavajući drastični porast nasilja u Ukrajini gdje su militantne skupine počinile 4.449 napada prošle godine, četiri puta više nego u 2015. godini. Nadalje, veliki porast napada zabilježen je u Turskoj (110 posto u odnosu na 2015.) i Jemenu (76 posto).

Najkrvaviji mjesec 2016. bio je listopad, kad su militantne skupine prosječno izvršile 86 napada dnevno.

Islamska država i dalje na čelu

Kao što je spomenuto ranije, Islamska država bila je najaktivnija militantna skupina, odgovorna za smrt 10.807 civila u protekloj godini prema dostupnim izvorima. Procjenjuje se kako je ta brojka zapravo znatno manja od stvarnog broja žrtava ISIS-a, a dodatno zabrinjava činjenica da sve više napadaju izvan područja Bliskog Istoka.

- U 2016. godini aktivnosti Islamske države izvan Bliskog Istoka su se pojačale. Takvi napadi predstavljaju 16 posto svih napada Islamske države u prošloj godini, dvostruko više nego godinu prije toga - rekao je Henman, a piše Janes.

Osim planiranih napada grupe poput onih u Bruxellesu, ISIS je preuzeo odgovornost i za mnoštvo "ad-hoc" napada svojih poklonika na Zapadu, kao što su bili napadi u Orlandu, Nici i Berlinu. Henman smatra da će broj takvih napada još povećati u skladu s osvetničkom politikom Islamske države koja je u Siriji i Iraku pretrpjela velike teritorijalne gubitke.

Nova opasnost u 2017.

Iako će u ovoj godini Islamska država gotovo sigurno izgubiti preostali teritorij Iraka i Sirije koji je pod njihovom kontrolom, vrlo je vjerojatno da će osnovati druge filijale u svijetu kako bi umanjili poraz na Bliskom Istoku.

- Sve je veća vjerojatnost da će Islamska država u Jugoistočnoj Aziji proglasiti svoju službenu provinciju ili vilajet. Oni bi to proglašenje mogli iskoristi kao način da zaštite svoj globalni utjecaj u vremenu kad se ratna sreća okrenula protiv njih u Iraku i Siriji. Time će pokazati da je grupa i dalje globalni igrač čak i ako gubi teritorij u srcu Iraka i Sirije - rekao je viši analitičar Centra za terorizam i pobune u IHS-u, Otso Iho.

Osim Islamske države, sve veću opasnost predstavljaju i druge militantne skupine i terorističke grupe, smatra Matthew Henman.

- U 2017. godini Fatah al-Šam, bivša al-Nusra, će sve više okupirati pozornost javnosti. Ova grupa predstavlja potencijalno dugoročniju i jednako ozbiljnu prijetnju kao i Islamska država - rekao je Henman za terorističku organizaciju koja je zadnjih mjeseci prošle godine bila aktivna u istočnom Alepu prije nego su ih otamo otjerale snage režima Bašara al-Asada.

Džihadisti Fatah al-Šama prošle godine počinili su 687 napada, 20 posto više nego u 2015., a njihova je želja da pod svojom kapom spoje pobunjeničke grupe u Siriji kako bi ojačali svoj utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:52