HAPŠENJA NA PHUKETU

Uhićeni članovi u Rusiji silno popularnog benda, mnogi su u strahu: ‘Pa nije valjda da i tamo Putin ima toliko utjecaja!?‘

Ovo je stvarno ozbiljno. Ne možemo dopustiti Putinu da hapsi ljude diljem svijeta, objavio je bivši američki veleposlanik u Rusiji

Bi-2

 YouTube

Uhićenje ruskog rock benda, koji ne podržava Putinovu invaziju na Ukrajinu, izazvalo je strah da se utjecaj Kremlja prilikom gušenja neistomišljenika širi izvan granica Rusije. Naime, članovi skupine Bi-2 uhićeni su na Tajlandu, a na njihovo oslobađanje pozvao je i bivši američki diplomat, piše Newsweek.

Tajlandske imigracijske vlasti pritvorile su na Phuketu jedan od najpopularnijih ruskih rock bendova u zadnjih 30 godina koji je iskoristio svoj položaj kako bi osudio rat u Ukrajini. Pjevač benda Igor Bortnik označen je kao ‘strani agent‘ jer je kritizirao Putina na internetu.

U svibnju 2023. godine Bortnik je na svom Instagramu napisao da se neće vratiti u Rusiji rekavši da ‘sve što je Putinova Rusija uzrokovala izaziva samo gađenje‘..

Članovi benda uhićeni su 24. siječnja jer su na otoku Phuket, popularnim za ruske turiste, nastupali bez radne dozvole. Na Facebooku su napisali da im prijeti deportacija te da su pritvoreni zbog vanjskog pritiska. Dokaza da je Moskva umiješana u njihovo privođenje zasad nema.

- Ovo je stvarno ozbiljno. Ne možemo dopustiti Putinu da hapsi ljude diljem svijeta, objavio je na X-u Michael McFaul, američki veleposlanik u Rusiji između 2012. i 2014. godine.

- Tajland je saveznik SAD-a, State Department se mora boriti protiv ovoga - ovaj slučaj mogao bi postati vrlo loš presedan, poručio je.

Njegovu objavu podijelio je i financijer i aktivist rođen u SAD-u, Bill Browder, koji je nekoć živio i radio u Rusiji prije nego što su ruske vlasti ugasile njegovu tvrtku Hermitage Capital.

- Ovo je nečuveno. Zapadne vlade trebale bi izvršiti veliki pritisak na Tajland da ne deportira nedužne glazbenike u Rusiju gdje bi ih strpali u zatvor (ili još gore), napisao je.

Human Rights Watch zabrinut je jer tri člana benda nemaju dvojno državljanstvo i u Tajland su putovali s ruskim putovnicama te bi ih Bangkok mogao deportirati u Rusiju. Četvero od njih sedam ima izraelske putovnice, od kojih jedan ima i australsko državljanstvo.

Kako je bend izvijestio na Facebooku, svi članovi benda pušteni na slobodu te su napustili Tajland i otputovali za Tel Aviv u Izraelu. Kako je došlo do oslobađanja svih članova još uvijek nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47