KRAJ SUKOBA?

Ukrajina: Dogovor o prekidu vatre od utorka

 AFP

Ukrajinsko predsjedništvo i separatisti najavili su u četvrtak potpuni prekid neprijateljstava od 9. prosinca, što je još jedan pokušaj da se zaustavi krvavi sukob na tom području.

"'Dan mira' će početi 9. prosinca", istaknulo je predsjedništvo u priopćenju nakon sastanka predsjednika Petra Porošenka s čelnicima vojske i redarstvenih snaga.

"Bude li se dogovor poštovao, povlačenje teškog oružja (s bojišnice) počet će 10. prosinca", dodao je za AFP izvor u predsjedništvu, koji navodi da je riječ o proceduri predviđenoj mirovnim ugovorom potpisanim u rujnu u Minsku.

Vlasti dviju samoproglašenih republika potvrdile su za rusku novinsku agenciju RIA Novosti informacije o prekidu vatre.

"Skupina u kojoj su ukrajinski i naši vojni dužnosnici dogovorila se uz posredovanje OESS-a i ruske strane o prekidu vatre od 9. prosinca", istaknuo je predsjednik "parlamenta" samoproglašene republike Donecka, Andrej Purgin, a prenijela je RIA Novosti.

"Predsjednik" samoproglašene republike Luhanska, Igor Plotnjicki, koji nije bio toliko odlučan, govorio je o "usmenom" dogovoru, dodavši da nikakav dokument u tom smislu još nije potpisan, opet po agenciji RIA Novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:18