IGRAČ NA DUGE STAZE

Ukrajina ga ne dira, ovo je sveti Orbanov cilj: ‘Jeste li vidjeli njegovu najnoviju diverziju!?‘

Mađarski premijer želi povesti populističku pobunu protiv europskih liberalnih elita i ostvariti ultimativni cilj: zavladati Europom!

Kad je u četvrtak u Bruxellesu popustio i odobrio slanje 50 milijardi eura u Ukrajinu, Mađar je obradovao i iznenadio europske čelnike koji su se okupili na samitu

 ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nakon što Europskoj uniji mjesecima nije dopuštao da Ukrajini pošalje financijsku pomoć, mađarski premijer Viktor Orbán popustio je u četvrtak pritisku europskih kolega, ali ne prije nego što je izveo malu diverziju i sastao se s ljutitim belgijskim poljoprivrednicima koji su izašli na ulice kako bi se pobunili protiv prevelikih poreza, "zelenih" regula, malih iznosa koje primaju za svoje proizvode i inozemne konkurencije.

Bio je to njegov najnoviji, ali nikako posljednji pokušaj da uzdrma Bruxelles. The New York Times navodi da je mađarski premijer preskočio večeru s europskim liderima koja se održala u srijedu kako bi svoj susret s poljoprivrednicima pretvorio u de facto politički skup. Europski se parlamentarni izbori održavaju u lipnju i nije htio propustiti priliku da biračima pošalje poruku da europske institucije navodno ne mare za "malog" čovjeka. "Moramo pronaći nove čelnike koji zaista zastupaju interese naroda", rekao je Orbán.

Ukrajinsko pitanje za Orbána nikada nije bilo biti ili ne biti. Od svojih je provokacija odustao kada su mu čelnici drugih članica Unije rekli da ga misle izolirati i oduzeti mu pravo glasa. Mađarski je premijer pitanje financijske pomoći za Ukrajinu iskoristio kako bi se pozicionirao kao vođa paneuropskog pokreta za obranu nacionalnog suvereniteta i tradicionalnih vrijednosti od urbanih elita koje su tobože izgubile doticaj sa stvarnošću. Mađarski mediji koji su mu naklonjeni njegov su manevar tako i prikazali.

Može li Orbán uvjeriti Europljane da se pridruže njegovom populističkom maršu? Teško je reći. Kad su 2016. za predsjednika izabrali nekretninskog magnata dvojbenog poslovnog CV-a i reality TV zvijezdu Donalda Trumpa, Amerikanci su pokazali da ih se populizmom može "kupiti". Europljani se još uvijek opiru.

Budimpešta, koju tamošnji dužnosnici drže jednom od glavnih borkinja protiv "woke" ideologije, ugostit će u travnju konferenciju konzervativnih aktivista i političara iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja. Na nju bi trebao doći i nizozemski krajnji desničar Geert Wilders. "Europska politika nije politika urlanja i razbijanja. Ona je politika koalicija i kompromisa", rekao je Zsombor Zeöld, bivši mađarski diplomat i stručnjak za vanjsku politiku.

‘Ne planiram napustiti Bruxelles‘

Mađarsko guranje prema središtu svjetske političke pozornice popraćeno je zvižducima i ruganjem te izjavama poput one poljskog premijera Donalda Tuska, koji je u četvrtak rekao da Orbán igra "čudnu i egoističnu igru". Mađarska Švedskoj još uvijek nije rekla da smije pristupiti Sjevernoatlantskom savezu. Mađarski premijer tvrdi da će to naposljetku napraviti, ali ostaje pitanje kada i koliku će štetu njegovo oklijevanje prouzročiti.

Nakon što su Poljaci na nedavnim parlamentarnim izborima s vlasti zbacili nacionaliste koji su bili bliski s Orbánom, a konzervativna Vlada Talijanske Republike predvođena premijerkom Giorgijom Meloni snažno podržala Ukrajinu, Mađarska je izoliranija nego što je ikad bila.

Orbán, međutim, igra na duge staze. Mađar se nada da će Donald Trump pobijediti na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u te da će nemir koji se zbog ilegalnih migracija i rastućih troškova života Europljanima uvukao pod kožu uspjeti pretvoriti u podršku za svoju borbu protiv tzv. woke politika. Za razliku od Britanaca, koji su zbog nezadovoljstva s briselskim politikama napustili Europsku uniju, Orbán njome želi zavladati. "Ne planiram napustiti Bruxelles. Planiram ga preuzeti", rekao je mađarski premijer u prosincu 2023. godine.

Predstojnik Orbánova ureda Gergely Gulyás rekao je uoči briselskog samita na kojemu je mađarski premijer konačno pristao da se Ukrajini pošalje prijeko potrebni novac da Mađarska nije jedina koja smatra da se Kijevu ne treba slati novac te da su njezini apeli da rat nije rješenje za ukrajinsko pitanje najglasniji. Gulyás je dodao da Europi treba promjena, promjena koja će se dogoditi nakon što mađarska vizija politike trijumfira na izborima za Europski parlament.

The New York Times navodi da je Europski parlament uglavnom neproduktivna institucija koja zanima samo briselske političare, ali da izbori za njega mogu pokazati raspoloženje među Europljanima i desničarima koji dijele Orbánove stavove dati vjetar u leđa. Njegov je sastanak s poljoprivrednicima u Bruxellesu bio je prilika da progovori o nekoliko problema koji bi mu na tim izborima mogli donijeti dosta glasova - briselski birokrati ne vode računa o interesima radnika i trebali bi predstavljati njihove interese, a ne one ukrajinskih poljoprivrednika. Orbán na tom ad hoc izbornom skupu nije spomenuo inflaciju, problem na koji se žale poljoprivrednici. Stopa inflacije prošle je godine u Mađarskoj iznosila 17 posto - najviše u EU.

Umor od Orbána

Orbán je uoči izbora u Mađarskoj koji su se održali u travnju 2022. godine otvorio paljbu po "spolnoj ludosti" i ustvrdio da Europska unija želi djecu pretvoriti u transrodne osobe. Nakon što je Rusija kraljem veljače 2022. napala Ukrajinu, napustio je tu retoriku i počeo optuživati opoziciju da mađarske vojnike želi poslati u rat u Ukrajini. To je bila laž, ali ona je svejedno pustila korijenje diljem Europe. Slovaci su u rujnu 2023. na parlamentarnim izborima najviše glasova dali stranci Smjer - socijalna demokracija koju predvodi Robert Fico, stranci koja nije sklona Ukrajini slati pomoć.

Mađarski premijer velike političke profite ubire na temi imigranata i imigracija, točnije na pružanju otpora imigraciji i imigrantima. Orbán je taj stav zauzeo još 2015. godine kada se Europa suočila s migrantskom krizom. Mađarska je tada zagovarala strože kontrole na granicama. Danas tako misli većina članica Europske unije.

Kad je u četvrtak u Bruxellesu popustio i odobrio slanje 50 milijardi eura u Ukrajinu, Mađar je obradovao i iznenadio europske čelnike koji su se okupili na samitu. Naime, u prosincu je uložio veto na slanje pomoći Ukrajini, a više je puta nakon toga rekao da nikad neće pristati na "ucjenu".

Taj ga nagli zaokret kod kuće neće skupo koštati jer će preko medija koje kontrolira svoj potez prikazati kao pobjedu. Nije mu naškodilo ni kada je nakon inzistiranja da će blokirati pokušaj EU da sankcionira Rusiju ipak odobrio sankcije koje je Bruxelles nametnuo Moskvi. Orbánu naklonjeni medijski konglomerat Mandiner rekao je u četvrtak da je dogovor na samitu u Bruxellesu postignut "neočekivano brzo", ali da se to dogodilo zato što su europski lideri "pristali na kompromis " koji je Mađarska ponudila. Međutim, čelnici zemalja članica EU rekli su da su inzistirali na svojoj poziciji te da su odbili mađarski prijedlog da se dogovor o pomoći koja se šalje Ukrajini svake godine revidira, što bi Budimpešti omogućilo da ih svake godine ucjenjuje.

Donald Tusk, premijer Poljske, zemlje koja je zbog nacionalističke vlade koja ju je godinama vodila stajala bok uz bok s Mađarskom, odbacio je ideju da se Unija "umorila" od pomaganja Ukrajini. "Bruxelles se, međutim, zasigurno umorio od Orbána", dodao je Tusk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:54