VELIKI PROBLEM

Ukrajina s prve linije povlači moćne američke tenkove: ‘Bili su ključni za probijanje, ali morali smo...‘

U ruskim je napadima već izgubljeno pet takvih tenkova, od njih ukupno 31

Tenkovi Abrams

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajina je u borbi protiv Rusije za sada povukla borbene tenkove Abrams M1A1 koje joj je dostavio SAD. Djelomice je to učinjeno zato što je ratovanje bespilotnim letjelicama previše otežavalo djelovanje tenkova, rekla su dvojica američkih vojnih dužnosnika za Associated Press.

SAD je pristao poslati 31 Abrams tenk u Ukrajinu u siječnju prošle godine, nakon što je Kijev mjesecima tvrdio da su tenkovi od 10 milijuna dolara ključni za probijanje ruske linije.

No bojno se polje od tada znatno promijenilo, posebice zbog sveprisutne uporabe ruskih bespilotnig letjelica za nadzor i bespilotnih lovaca-ubojica. To je oružje otežalo Ukrajini zaštitu tenkova kada ih ruski dronovi ili projektili otkriju.

U ruskim je napadima već izgubljeno pet takvih tenkova, od njih ukupno 31.

Visoki dužnosnik obrane je novinarima jučer rekao da ‘nema otvorenog terena preko kojeg se možete samo voziti bez straha da ćete biti otkriveni‘.

Podsjetimo, Sjedinjene Države mogle bi već danas izvijestiti o novom paketu oružja za Ukrajinu vrijednom 6 milijardi dolara, potvrdio je američki dužnosnik u četvrtak.

Paket bi mogao uključivati protutopnički radar, taktička vozila, presretače Patriot, dronove, topništvo, precizno streljivo i sustave protiv dronova, rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

O paketu oružja prvi je izvijestio Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56