SVE DALJE OD EU

UKRAJINA U RUSKOM ZAGRLJAJU Kijev od Moskve dobiva 15 mlrd. dolara i radikalno jeftiniji plin

Viktor Janukovič nije u Moskvi dogovorio stupanje u carinsku uniju s Rusijom, ali je Ukrajini osigurao brojne ruske povlastice.
Russia's President Vladimir Putin (R) and Ukrainian President Viktor Yanukovych shake hands after signing documents during their meeting in the Kremlin in Moscow, on December 17, 2013. Putin said that the state energy companies of Russia and Ukraine had signed an amended agreement slashing the price Moscow charges its cash-strapped neighbour for natural gas. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
 AFP / AFP ImageForum

MOSKVA - Rusija će uložiti 15 milijarda dolara u državne obveznice Ukrajine i za trećinu smanjiti cijenu plina koji joj prodaje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon susreta s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u Kremlju.

"S obzirom na probleme ukrajinskog gospodarstva (...), ruska vlada je odlučila dio svojih pričuva uložiti (...) u obveznice ukrajinske vlade u visini 15 milijarda dolara", rekao je.

"To nije povezano ni sa kakvim uvjetima, bilo s porastom, smanjenjem ili zamrzavanjem socijalnih povlastica, mirovina i troškova", dodao je, smjerajući na uvjete koje postavlja Međunarodni monetarni fond (MMF) za odobravanje zajma Kijevu.

Ruski ministar financija Anton Siluanov dodao je da će se taj novac 2013. i 2014. uložiti u obveznice koje izdaje Ukrajina, prenose ruske agencije.

Putin je također rekao da je Rusija pristala za trećinu smanjiti cijenu plina koji izvozi u Ukrajinu pa će ona sa sadašnjih više od 400 dolara iznositi 268,5 dolara za tisuću prostornih metara.

Usto je kazao da se na ovom susretu nije razgovaralo o ulasku Ukrajine u carinsku uniju koju predvodi Moskva, a proeuropska oporba u Ukrajini je ne želi. "Ne bojte se, danas nismo razgovarali o ulasku Ukrajine u carinsku uniju", rekao je.

Dvije zemlje su ipak zaključile ugovor o ukidanju "trgovinskih ograničenja" u 2013. i u 2014. Potpisan je i niz drugih dokumenata.

Ukrajinska oporba koja već gotovo četiri tjedna prosvjeduje otkako je koncem studenoga Janukovič odbio potpisati ugovor o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, optuživši predsjednika uoči posjeta Moskvi da želi "prodati" zemlju Rusiji koja pak želi privoliti Kijev da uđe u carinsku uniju koju predvodi a u kojoj su još Bjelorusija i Kazahstan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 23:12