UDAR NA KRIM

Ukrajinci izveli novi napad moćnim američkim raketama? Ruski kanali: ‘Žele nam onesposobiti čitavo područje!‘

‘Tijekom noći je neprijatelj napao jedinice sustava protuzračne obrane na rtu Tarkhankut‘, objavili su ruski kanali

Eksplozija na Krimu, arhivska fotografija

 Twitter

Pojavila su se izvješća da su ukrajinske snage navodno napale ruske sustave protuzračne obrane na okupiranom poluotoku Krimu, piše Newsweek.

Izvješća s društvene mreže X govore da je Ukrajina taktičkim balističkim projektilima napala rusku protuzračnu obranu na rtu Tarkhankut, na zapadnom dijelu Krima. Profil War Translate objavio je snimku zaslona na kojoj se vidi presretnuta poruka s ‘ruskih kanala‘ koja govori o napadu koji se navodno dogodio tijekom noći.

‘Tijekom noći je neprijatelj napao jedinice sustava protuzračne obrane na rtu Tarkhankut raketama ATACMS, vjerojatno s kazetnom bojevom glavom‘, stoji u poruci. ‘Neprijatelj pokušava onesposobiti čitava područja protuzračne obrane. Predviđa se da će se napadi pojačati dok Kijev pokušava organizirati akcije za Dan pobjede i inauguraciju vrhovnog zapovjednika.‘

Ukrajina je 23. kolovoza 2023. uništila ruski protuzračni sustav S-400 na rtu Tarkhankut.

‘S obzirom na ograničeni broj takvih sustava u neprijateljskom arsenalu, ovo je bolan udarac sustavu protuzračne obrane okupatora‘, rekli su ukrajinski obavještajci u izjavi koju je vidio Kyiv Independent.

Ranije u travnju 2024. Ukrajina je napala veliki ruski aerodrom u Džankoju na Krimu.

‘Danas su ukrajinske oružane snage izvršile precizan udar na aerodrom okupatora u Džankoju‘, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 17. travnja. ‘Hvala vam, ratnici. Hvala vam za vašu preciznost. Hvala glavnom zapovjedniku Oleksandru Sirskom na organiziranju ove operacije.‘

Taj napad bio je, pretpostavlja se, prvi put da su ukrajinske snage koristile projektile američkih taktičkih raketnih sustava (ATACMS) dometa od 300 km. Još nema podataka je li i u napadu na rt Tarkhankut korišteno takvo oružje.

Rakete dugog dometa poslane su Ukrajini ranije ove godine na zahtjev predsjednika Joea Bidena. Glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao je da o isporuci javnost nije bila obaviještena ‘na zahtjev Ukrajine kako bi se održala operativna sigurnost‘.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je da je Ukrajini isporučen ‘značajan broj‘ projektila, koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 300 kilometara.

Pentagon na početku nije želio isporučiti projektile dugog dometa zbog straha da bi ih Ukrajina mogla koristiti za napade na mete duboko unutar ruskog teritorija, što bi potencijalno izazvalo eskalaciju sukoba. Bidenova administracija prethodno je isporučila rakete ATACMS s kazetnim punjenjem i dometom od 165 km u rujnu 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:30