RAT NA ISTOKU DRŽAVE

UKRAJINCI SAZVALI HITNE KONZULTACIJE 'Na djelu je opasna eskalacija, proruski pobunjenici nas gađaju iz tenkova i topova neviđenim intenzitetom'

 AFP

Kijev je u ponedjeljak počeo hitne konzultacije s Parizom, Berlinom i Moskvom u vezi opasne eskalacije nasilja na proruskom separatističkom istoku nakon žestokih sukoba u kojima su pobunjenici koristili tenkove i topništvo.

Četiri osobe, tri civila i jedan ukrajinski vojnik su stradali u posljednja 24 sata, prema odvojenim bilancama vojske i separatističkih vlasti.

Ranije su ukrajinske vlasti navele da su odbile pobunjeničku ofenzivu s oko 200 pripadnika i desetak tenkova blizu grada Starognativka, na pola puta između separatističkog uporišta Doneck i luke Mariupolj, posljednjeg velikog grada u području sukoba pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je upozorio na neviđen intenzitet pobunjeničke paljbe na ukrajinske položaje u posljednja 24 sata.

Zbog sukoba kod Starognativke predsjednik Petro Porošenko je pozvao svog ministra obrane, šefa glavnog stožera i tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu da podnesu izvještaj o stanju.

Predsjednik je zadužio ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina za hitne konzultacije s Rusijom, Francuskom, Njemačkom i Ukrajinom.

Diplomati su zaduženi informirati posrednike dogovora iz Minska, OESS i NATO o eskalaciji u Donbasu i prijetnji mirovnom procesu, navelo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Obznanili smo naše zabrinutosti zbog djelovanja Rusije i pobunjenika koje ona podržava", rekao je Oleksij Makajev, dužnosnik ukrajinskog ministarstva komentirajući telefonski razgovor Klimkina i ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:43