BILATERALNE OBVEZE

Ukrajinu muči nedostatak vojnika i zaliha streljiva, Zelenski ide u Berlin i Pariz po novu vojnu pomoć

Putovanje dolazi dok ukrajinske trupe pokušavaju zadržati ruske snage koje se približavaju gradu Avdiivki na istoku zemlje

Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Volodimir Zelenski

 Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via AFP

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak posjetiti Njemačku i Francusku kako bi pokušao dobiti vitalnu vojnu pomoć i potpisati bilateralne sigurnosne obveze dok se rat s Rusijom bliži trećoj godini.

Putovanje dolazi dok ukrajinske trupe pokušavaju zadržati ruske snage koje se približavaju gradu Avdiivki na istoku zemlje. Ukrajina se suočava s nedostatkom vojnika i zaliha streljiva, dok je američka vojna pomoć odgođena mjesecima.

To će obilježiti prvo putovanje Zelenskog u inozemstvo otkako je smijenio svog popularnog zapovjednika vojske i preustrojio svoje vojno zapovjedništvo, što je bio velik rizik usred rata za koji je rekao da je potreban kako bi se suočili s promjenjivim izazovima na bojnom polju.

Čini se da su Njemačka i Francuska spremne postati drugi i treći ukrajinski saveznik koji će potpisati bilateralne sigurnosne sporazume koji bi uspostavili uvjete za nastavak potpore dok Ukrajina ne postigne svoj cilj pridruživanja vojnom savezu NATO-a.

Detalji sporazuma koji će biti potpisani s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom još nisu poznati, no Kijev je rekao da kao okvir želi koristiti prvi sporazum potpisan s Britanijom u siječnju.

London je izvijestio da je taj sporazum formalizirao niz potpora koje je pružao i nastavit će pružati sigurnosti Ukrajine. Također je stvorio obvezu održavanja konzultacija s Kijevom u roku od 24 sata u slučaju da se Ukrajina suoči s budućim ruskim oružanim napadom te pružanje brze i trajne sigurnosne pomoći.

Francuski dužnosnici dali su malo detalja o bilateralnom sporazumu između Pariza i Kijeva uoči ceremonije potpisivanja koja se očekuje u Elizejskoj palači u Parizu u petak navečer. Rekli su da sporazum uključuje ekonomske i financijske elemente te da nije ograničen na vojne.

"Logika iza toga je dugoročna potpora Ukrajini kako bi propala ruska agresija", rekao je jedan francuski dužnosnik.

Njemačka je vršila pritisak na europske i američke partnere da preuzmu rigoroznije obveze u pogledu vojnih opskrbe Ukrajine. Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je njegova zemlja ove godine predvidjela 3,5 milijardi eura za opskrbu streljivom te da će 2024. isporučiti tri do četiri puta više u odnosu na 2023.

Očekuje se da će Zelenski također održati govor na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu. Planirano je nekoliko njegovih bilateralnih sastanaka na marginama konferencije, uključujući s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 14:58