TUŽNA VIJEST

Umro je najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora ostavio je za sobom 11 djece, 41 unučad, 18 praunučadi i 12 prapraunučadi

Juan Vicente Perez Mora

 Jhonny Parra/Afp/Profimedia/Jhonny Parra/afp/profimedia

Najstariji čovjek na svijetu umro je manje od dva mjeseca prije svog 115. rođendana, a svoj dug život sveo je na "vrijedan rad, rano lijeganje u krevet i nošenje Boga u srcu", objavio je u srijedu Daily Mail.

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora ostavio je za sobom 11 djece, 41 unučad, 18 praunučadi i 12 prapraunučadi.

Bivši poljoprivrednik postao je najstariji čovjek u svojoj domovini 2020. godine, a službeno je proglašen najstarijim živućim čovjekom u svibnju 2022. kad ga je priznala Guinnessova knjiga rekorda.

Njegovu smrt potvrdio je Freddy Bernal, guverner države Tachira u Venezueli, u kojoj je umro u utorak navečer. Bernal je napisao na X-u da je Don Vincente bio "skroman, radišan, miroljubiv, zaljubljenik u obitelj i tradiciju".

"Moj stari Don Vicente, uvijek ćemo ga pamtiti po njegovom životnom optimizmu, vjeri, nadi i toj dubokoj ljubavi prema našoj državi Tachira".

Vicente je rođen 1909. i 27. svibnja trebao je proslaviti 115. rođendan. Radio je 50 godina, uglavnom u žetvi šećerne trske i kave.

Guinnessova knjiga rekorda proglasila ga je u svibnju 2022. najstarijim živućim muškarcem, sa 112 godina i 253 dana, i navela da je "njegova tajna dugog života ‘vrijedno raditi, odmarati se na praznike, ići rano spavati, piti čašu aguardientea (vrsta žestokog alkoholnog pića) svaki dan, voljeti Boga i uvijek ga nositi u srcu‘".

Tijekom dugog i nevjerojatnog života, Vicente je svjedočio nekoliko izvanrednih izuma kao što su televizija i internet. Preživio je dva svjetska rata i i pandemiju covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:03