KONTROVERZNI MAĐARSKI PREMIJER

UOČI IZBORA NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU Zabrinut zbog poraza na lokalnim izborima Viktor Orbán ponovno oštro napada Sorosa. I jednu ranjivu skupinu...

 REUTERS

Uoči skorih izbora u Mađarskoj kontroverzni mađarski premijer Viktor Orbán ništa ne prepušta slučaju.

Nakon što je njegova stranka Fidesz prije tjedan dana na lokalnim izborima u Hódmezővásárhelyju nenadano izgubila od zajedničkog kandidata triju opozicijskih stranaka (udarac je utoliko veći jer je riječ o gradu čiji je gradonačelnik bio jedan od glavnih Orbánovih suradnika, ministar János Lázár), u intervjuu za lokalni Miskolc Televízió premijer je poručio da je to zvono za uzbunu njegovoj stranci s obzirom na skore izbore.

Naime, premijer smatra da bi za izbore opozicija mogla pokušati primijeniti isti recept. Za sve probleme Orbán je okrivio investitora mađarskoga podrijetla Georgea Sorosa i njegove inicijative “protiv Mađarske”, u prvom redu pokušaj da se Mađarsku preplavi izbjeglicama. Orbán je čak optužio svoje oponente da su potpisali pakt sa Sorosem čiji je cilj naseliti Mađarsku imigrantima. “Očekujem da će primijeniti taktiku iz Hódmezővásárhelyja. U svakom izbornom okrugu pronaći će osobu koja će predstavljati oporbu, a potpisala je pakt”, poručio je Orbán.

Premijer na izborima traži treći mandat, a da bi ga dobio, sve žešće igra na protuimigrantsku kartu. U jednom od posljednjih intervjua izjavio je da će, u slučaju da zemlja podrži europske kvote za primanje izbjeglica, mađarske žene i djevojke doći u opasnost, a njihova kultura potencijalno biti izgubljena. Ponovio je kako stav Mađarske o tom pitanju dijele i Poljska, Češka i Slovačka, ali i Austrija te Bavarska. “Upravo sada pucaju svim sredstvima na Poljsku. Rade to jer misle da će, ako oslabe Poljsku, oslabiti i Srednju Europu te njihovo protivljenje imigraciji”, poručio je Orbán.

Neki analitičari navode kako se Orbán na ovim izborima nada dvotrećinskoj većini koju bi iskoristio da sebi prilagodi zakon i uvede polupredsjednički sustav. No, zbog uspjeha združene opozicije u Hódmezővásárhelyju, prema ocjeni medija temeljem njegovih istupa i držanja, Orbán se uspaničio. Ipak, posljednje ankete pokazuju da njegov Fidesz premoćno vodi. Prema nekim anketama, ta stranka ima više od 50 posto podrške među biračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:09