PROJEKT KOMPANIJE MODERNA

UPISALI PRVE DOBROVOLJCE Kreće 2. faza kliničkog ispitivanja cjepiva protiv korone, već u srpnju slijedi i 3. faza u kojoj će doze dati tisućama ljudi

 AFP

Biotehnološka tvrtka Moderna upravo je objavila da je upisala prve dobrovoljce za drugu fazu kliničkog ispitivanja svoga glasničkog cjepiva mRNA-1273 protiv koronavirusa koji uzrokuje Covid-19 .

To znači da je tvrtka korak bliže potencijalno prvom cjepivu protiv ove pandemijske virusne bolesti. Naime, podaci prve faze objavljeni 18. svibnja bili su dovoljno obećavajući da može krenuti i druga faza testiranja.

Moderna planira u studiju uključiti 600 sudionika od kojih će polovica biti mlađa od 55 godina. Na temelju ispitivanja prve faze, Moderna planira testirati dvije doze lijeka, koje će se usporediti s placebom. Svaki će sudionik dobiti početnu dozu cjepiva i poticaj za povećanje proizvodnje antitijela.

Kliničko ispitivanje druge faze moglo bi trajati kraće od prve koja je trajala oko dva mjeseca, a sudjelovalo je 45 dobrovoljaca. Razlog kraćeg trajanja ove faze ispitivanja objašnjava se činjenicom da se svima odmah može dati početna doza cjepiva i krenuti na drugu dozu dok je u prvoj fazi trebalo nakon prve doze prikupiti podatke o sigurnosti danog cjepiva prije nego li se krenulo s novom dozom.

Istina, u drugoj fazi ima značajno više sudionika, ali u tvrtki kažu kako ne bi trebalo biti problem pronaći 600 zainteresiranih za upis u studiju.

Moderna planira početak kliničkog ispitivanja treće faze već u srpnju u kojoj će sudjelovati tisuće sudionika ne bi li se prikupilo dovoljno podataka o sigurnosti i djelotvornosti cjepiva nakon čega bi, bude li se prema očekivanjima, mogli odobriti po ubrzanom postupku regulatorni organi za široku uporabu.

U tom slučaju najveći problem bi će dostatna proizvodnja cjepiva jer prema procjenama stručnjaka trebalo bi godišnje oko tri milijarde doze cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:33