VISOKE TENZIJE

UZAVRELA SITUACIJA NA POLUOTOKU Kimove trupe odradile veliku vježbu, Amerikanci parkirali nuklearnu podmornicu u Južnoj Koreji

 Cho Jueong-ho / Yonhap / Joshua Roberts / Reuters

Sjeverna Koreja je u utorak provela veliku vojnu vježbu s bojevom municijom kako bi obilježila dan osnivanja svoje vojske - istovremeno, američka nuklearna podmornica USS Michigan je pristala u Južnoj Koreji, piše Reuters.

Napetost na korejskom poluotoku tako je još malo porasla, nakon nekoliko tjedana dizanja tenzija s obje strane. Prvo je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un ispalio nekoliko balističkih projektila (od kojih su neki neslavno završili let) i prijetio se novim nuklearnim pokusom, potom je Trumpova administracija rekla da je vrijeme "strateškog strpljenja" završilo i poslala nosač zrakoplova USS Carl Vinson prema polutoku (iako nekoliko tjedana kasnije nego je to objavljeno), da bi sad obje strane dodatno ojačale svoju demonstraciju moći s novim vježbama i slanjem vojnih plovila u vode svojih saveznika.

Taman u trenutku dok je podmornica USS Michigan (prerađena balistička nuklearna podmornica Ohio klase, koja ne nosi nuklearne bojne glave, ali zato raspolaže arsenalom od 154 Tomahawk projektila te ima mjesta za 60 pripadnika specijalnih postrojbi) pristala u južnokorejsku luku, u Tokiju su se sastali visoki predstavnici Južne Koreje, Japana i SAD-a kako bi raspravili i usuglasili stav prema sve agresivnijoj Sjevernoj Koreji.

Iako je postojala bojazan da će na "dan vojske" Sjeverna Koreja provesti šesti nuklearni pokus, umjesto toga je održana velika vojna vježba u kojoj su sudjelovale artiljerijske trupe, objavila je južnokorejska agencija Yonhap. Istovremeno je medijska propaganda u punom pogonu, pa su tako poslane poruke da je sjevernokorejska vojska spremna "okončati dugu povijest spletkarenja i nuklearnog ucjenjivanja SAD-a".

- Udarna snaga Narodne armije nema limita, s našom najmodernijom vojnom opremom koja uključuje različite minijaturne bojne nuklearne glave i podmorničke balističke projektile - ekstatično pišu državne novine Rodong Sinmun u svojem uvodniku.

S druge strane Pacifika, američki predsjednik Donald Trump sazvao je kompletni američki Senat u Bijelu kuću na brifing o sukobu sa Sjevernom Korejom, piše Guardian. Ovaj neuobičajeni potez pokazuje s kolikim osjećam žurnosti Trumpova administracija tretira prijetnju koju predstavlja nuklearni program i razvoj balističkih projektila koji je Pyongyang proglasio svojim prvim prioritetom.

Nadalje, Trump je uoči susreta s veleposlanicima država koje su dio Vijeća sigurnosti UN-a rekao da Vijeće mora biti spremno uvesti nove sankcije Sjevernoj Koreji radi rasta tenzija zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa. Trump je naglasio kako to tijelo nije dobro odgovorilo na nedavni napad kemijskim oružjem u Siriji, što je nazvao "velikim razočaranjem".

- Status quo u Sjevernoj Koreji također je nedopustiv, a Vijeće mora biti spremno uvesti dodatne i snažnije sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa - poručio je američki predsjednik.

- To je stvarna prijetnja svijetu, htjeli mi razgovarati o tome ili ne. Sjeverna Koreja je velik svjetski problem kojeg moramo napokon riješiti - zaključio je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:08